НОВИНИ

М’ясна галузь має стримати ріст цін на продукти для населення

09.11.2020 19:02
4

Діалог між споживачами та свинарями, переробниками, торгівлею та закладами харчування на часі, як ніколи раніше, переконаний Микола Бабенко – виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”. Про це в агро-блозі AgroNews.UA розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

“Ми опублікували офіційні дані InterPIG – міжнародної групи експертів з оцінювання ефективності в свинарстві по витратам кормів в собівартості 1 кг свиней і занепокоєні від загрози для українського свинарства в 2021 році, а відтак і для населення, через можливе значне подорожчання продуктів.

Витрати кормів у собівартості свиней в 2019 році в Україні були на 40% більші порівняно з ЄС та вдвічі більші ніж у Бразилії, США та Канаді, це при менших на 29-34% в Україні цінах на корми ніж в ЄС.

Зараз ми спостерігаємо значний ріст цін на зернові, практично на 40%. Яким шляхом піде свинарство в Україні, буде зменшувати собівартість і прибирати перевитрати чи в черговий раз перекладе свої проблеми на населення і ціни на продукти виростуть – залежить від діалогу, який ініціює наша асоціація між свинарями, споживачами свинини, переробниками і торгівлею.

Ми не перші, хто закликає до діалогу весь ланцюг. Подібний діалог розпочатий і в США Національною комісією зі свинини (NPB),” – сказав очільник асоціації.

Асоціація “М’ясної галузі” за прозорі відносини у формуванні доданої вартості і ціни для кінцевого споживача. М’ясопереробні підприємства зацікавлені, щоб м’ясо і ціни на нього були доступні населенню.

svin650-3 (1)

“Галузь свинарства не тільки в Україні, а й у світі, переналаштовується до нових умов. Одна з головних – це ведення бізнесу доброчесно, прибираючи перевитрати, фальшування та корупцію, які є головною причиною високих цін на свиней в Україні. Весь ланцюг має орієнтуватися на ефективне партнерство і потреби наших покупців. Що від нас очікують покупці? Відповідь очевидна – насамперед доступну ціну в умовах пандемії і зниження купівельної спроможності. Весь ланцюг має націлитися на зменшення собівартості, усунення перевитрат. Ми маємо не допустити зростання цін на м’ясо до 200 грн/кг і більше. За такою ціною споживання м’яса ще зменшиться. Нагадаю, вже маємо антирекорд по свинині – споживання в 2-3 рази менше ніж у сусідніх країнах” прокоментував Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”.

Публічний діалог між свинарями, споживачами свинини, переробниками і торгівлею допоможе уникнути кризи у свинарстві і сприятиме розвитку галузі на конкурентоспроможних засадах, вважають представники м’ясної галузі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: