НОВИНИ

Скільки молоді готові обрати професію аграрного спрямування

12.10.2019 14:53
3304606a

Лише 2% українських підлітків готові обрати професію аграрного спрямування або роботу в сільськогосподарській галузі. Такі результати дослідження презентувала компанія Corteva Agriscience. На їх запит було опитано понад 1000 міських і сільських жителів з різних регіонів України підлітків у віці 14-18 років і їх батьків, пише у своєму Facebook-блозі Алекс Ліссітса, президент Українського клубу аграрного бізнесу.

Причина — низька обізнаність про сільське господарство серед молоді і неправильне  уявлення про сільськогосподарську працю, яке не відповідає рівню професійних амбіцій підлітків та їхніх батьків, зазначає Ліссітса.

При цьому серед батьків, що працюють в сільському господарстві, тільки 2% побажали б дітям освоїти агропрофессіі або знайти роботу в цій галузі. Батьки, які не залучені в сільському господарстві, взагалі не рекомендують дітям аграрний напрямок. Хоча більшість з них погоджується з тим, що сільське господарство розвивається і що це технологічна галузь.

«Показово, що у відповідях більшості відсутній стереотип про те, що сільське господарство – це чоловіча професія, незважаючи на те, що серед опитаних роботу в сільському господарстві обирають, в основному хлопці, які живуть в селах або невеликих населених пунктах», — зазначає Ліссітса.

Крім того, загалом 10% дітей і 17% дорослих не вибрали сільське господарство для майбутньої діяльності через те, що вважають, що в цій галузі немає гідного заробітку.

Згідно з дослідженням, більшість підлітків обирають професії напрямку ІТ, медицини і фармацевтики, а також творчі спеціальності, готельно-ресторанний бізнес та туризм. Рекомендації батьків переважно збігаються з вибором підлітків.

При виборі професії підлітки сильно залежать від соціальних мереж, а школа взагалі чи не на останньому місці. Тому, висновок, очевидний: потрібно змінювати імідж сільського господарства шляхом активної роботи зі школярами та суспільством у цілому, додає експерт.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: