НОВИНИ

Лікар розповідає про «ідеальний продукт» для вирішення проблеми зі здоров’ям

25.12.2021 16:11
yizha_965x0

Часто люди шукають один ідеальний продукт для вирішення проблеми зі здоров’ям, і розчаровуються, коли бачать, що його вплив невеликий. Чи потрібно його більше споживати? Ні, відповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.«Коли йдеться про зміну харчування, принцип «більш їж — більше користі» не працює, пише agronews.ua.

Добре демонструє цей вплив різних продуктів на рівень ЛПНГ (поганого холестерину). Кожен узятий окремо продукт чи харчовий компонент впливає його рівень у середньому діапазоні 3-9 %, і збільшення його споживання не сильно впливає на подальше зниження його рівня. Але якщо взяти комплексну зміну дієти, коли поєднуються різні продукти з різним механізмом дії, то що більше різних компонентів ми включаємо в своє харчування, то більшим буде ефект — спостерігається посилення ефекту. Звичайно, воно не таке велике, а проте в суворо контрольованих умовах, коли випробуваним давали потрібні продукти, рівень ЛПНГ знижувався на 30 % (!!), а ось у дослідженнях, де просто рекомендували, — вже на 15 % (гірше виконання порад)», — розповідає Андрій Біловешкін.

Він пояснює, що збільшення кількості розчинної клітковини, більше рослинних стеролів та станолів, більше полі та мононенасичених жирних кислот знижувало рівень ЛПНГ. Це бобові, овочі, фрукти, ягоди, томати, насіння льону тощо, горіхи, зелений чай, авокадо, цільнозернові, риб’ячий жир, пробіотики, резистентний крохмаль, зелений чай та багато іншого. Так само як і виключення високоглікемічних вуглеводів, трансжирів, надлишку насичених жирів, цукру.

«Коли дивишся на кожен окремий продукт, то його ефект може здатися невеликим – подумаєш, лише кілька відсотків. Але ось системний підхід робить більш виражений вплив», — говорить науковець.

Такий самий принцип працює і для інших станів, пояснює Андрій Біловешкін. Наприклад, при артеріальній гіпертензії збільшення споживання калію знижує на 3.3. і 2.1 мм систолічний та діастолічний тиск. Якщо додати більше клітковини, отримаємо зниження на 3.4 та 2.2 мм. А ось комплексні програми зміни способу життя здатні за півмісяця знизити систолічний та діастолічний тиск на 14 %.

Науковець розповідає, що понад 40 % піддослідних, включаючи людей із супутніми захворюваннями, знизили тиск систоли нижче 120 мм рт. ст. (а це вже відсутність артеріальної гіпертензії). Що більше факторів поєднувати, то кращий і стабільніший ефект.

«Тому, незважаючи на невеликий вплив у кожної окремо взятої інтервенції або продукту, найчастіше їх ефекти підсумовуються. Так комплексний підхід допомагає досягти помітних ефектів у покращенні здоров’я», — підсумовує Андрій Біловешкін.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: