НОВИНИ

Лідером за темпами подорожчання серед фруктів на ринку України стала груша

12.01.2019 07:00

Груша очолила рейтинг фруктів, ціни на які від початку зими суттєво зросли на гуртових ринках України. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Від початку грудня, ціни на груші на гуртових ринках збільшились 20%. При цьому, в січні темпи подорожчання суттєво прискорились, протягом першого робочого тижня 2019 року вартість груш зросла на 15%.

«Зростання ціни на груші в грудні – це звичайна ситуація в Україні. Більшість українських господарств розпродають грушу до кінця осені, досвід тривалого зберігання груш мають далеко не всі. Вже перед Новорічним святами на українському ринку панує імпортна груша, яка є в 1,5 рази дорожчою від нашої. В другій половині сезону знайти українську грушу в Україні практично неможливо»,- розповідає Тетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

За даними фахівця, станом на початок січня, на гуртових ринках серед всієї пропозиції груші частка вітчизняної продукції не перевищує 10%, в роздрібних мережах переважно вся груша імпортна.

«Україна, яка є одним з найбільших виробників груш в Східній Європі, протягом багатьох років залишається нетто-імпортером цих фруктів. В 2014 році, у зв’язку із девальваією національної валюти і, відповідно, суттєвим подорожчанням імпортних фруктів, споживання імпортних груш впало майже в 2,5 рази, але, в останні 3 роки обсяги імпорту тільки зростали, тобто,  позасезонне споживання груш в Україні відновлюється і це гарна новина для професійних українських виробників», – додає експерт.

На початок 2019 року вартість українскої груші на гуртових ринках країни становить 20-40 грн/кг (0,62-1,24 EUR/кг).  Такий великий ціновий діапазон обумовлений різницею в якості продукції, але, від початку жовтня, ціни навіть на найдрібнішу українську грушу зросли в 2 рази. Імпортна груша в Україні сьогодні коштує 40-45 грн/кг (1,24-1,39 EUR/кг). Купуємо ми грушу перважно в країнах ЄС.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: