НОВИНИ

Лідерами цінового зростання серед сировинних продовольчих продуктів стали кава та какао

12.08.2020 16:02
14.-Kofe-s-mindalyom-kak-nazyvaetsya-1024x576

Сировинні товари, які вирощуються, а не видобуваються, включаючи какао і кави, виявилися серед найбільш швидко зростаючих у ціні активів в світі, пише The Wall Street Journal. Про це повідомляє АгроПерспектива, пише agronews.ua.

За останній місяць ф’ючерси на какао на американській біржі ICE подорожчали на 17% – до $ 2488 за метричну тонну, в той час як ф’ючерси на каву додали 14%, піднявшись до $ 1,12 за фунт (близько $ 2,47 за кг). Контракти на бавовну і цукор з 1 травня подорожчали на 10% і 19% відповідно.

На початку пандемії ці товари помітно подешевшали на тлі введення локдаунов. У березні ф’ючерси на какао впали на 17%, бавовна подешевшав на 18%, цукор – на 27%. Кава трохи подорожчав в кінці березня, але за березень-травень втратив в ціні 15%.

Великі постачальники, серед яких Бразилія, В’єтнам і Індія, виявилися серед найбільш постраждалих від спалаху коронавируса країн. Бразилія є найбільшим виробником кави і цукру. За даними міністерства сільського господарства США, ця латиноамериканська країна в 2019 році виробила 59 млн мішків кави (1 мішок = 60 кг) і 647 млн метричних тонн цукрової тростини. Індія виробила 350 млн тонн цукрової тростини і 29,3 млн кип бавовни (1 стос бавовни – 480 фунтів або 217,73 кг), пише “Інтерфакс”.

Влада Бразилії прогнозує, що, незважаючи на зростання з початку року експорту з найбільшого в країні порту в місті Сантус, штат Сан-Паулу, пандемія зробить негативний вплив на обсяг поставок.

Деякі інвестори очікують, що обмеження поставок на тлі відновлення попиту можуть призвести до ще більшого зростання цін.

Ослаблення долара є ще одним фактором, що призводить до зростання цін на ці товари, оскільки сировина, ціни на яку встановлюється у доларах США, стає більш доступною для країн-імпортерів.

Скорочення коротких позицій великими інвесторами, які тепер мають нетто-довгі позиції, спостерігалося другий тиждень поспіль, що говорить про очікування зростання цін.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: