НОВИНИ

Китайський фінік може підкорити агронішу України

27.10.2019 14:00
a841bc90162f26c603529737efaebb77

Зізіфус, або ж китайський фінік – в Україні про цю рослину мало хто знає. Однак, зважаючи на зміну клімату, тепер її сміливо можна вирощувати на Півдні України, а можливо і в більш північніших регіонах, позаяк рослина аж занадто невибаглива і цілюща, пише seeds.org.ua

Серед переваг – пізнє цвітіння зізіфусу. Ця рослина чудово переносить морози аж до мінус 25, а тому травневі заморозки йому не страшні. До того ж він не вимагає обрізки. Китайський фінік перехресно запилюється комахами, має чималу скороплідність та посухостійкість.

До слова саджанці цієї дивовижної рослини вже досить активно пропонують багато українських садових центрів. Та й сортів цього диво-дерева чимало – близько 400.

Величезним плюсом вирощування зізіфусу є те, що рослина не потребує догляду, а рости може на найбідніших ґрунтах. Надалі дерево приживається, і пускає коріння близько 3 м. вглиб і йому цілком вистачає вологи. Але через глибоку кореневу систему він боїться поверхневих ґрунтових вод.

Важливо й те, що зізіфус не треба обробляти ніякими хімікатами, оскільки він ні чим не хворіє, і практично ні чим не вражається.

Плоди зізіфусу дійсно нагадують фінік, особливо коли трохи підв’януть. Вони дозрівають в кінці вересня-жовтні. Урожай може досягати до 30 кг з дерева. Сушені плоди зберігаються два роки і довше.

За смаком зізіфус нагадує кисле яблучко, без будь-якого запаху. Досвідчені садівники радять дати ягодам трохи полежати після збору в холодному приміщенні – після цього ягоди стають смачнішими.

Плоди зізіфусу з’їдають свіжими, з них роблять заготовки (компоти, варення, сироп, цукати) або сушать. У будь-якому вигляді китайські фініки корисні для здоров’я. Вони містять більше аскорбінової кислоти, ніж цитрусові фрукти, а також флавоноїди, пектин, каротин, рутин, йод, кобальт та інші елементи.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: