НОВИНИ

Китайський артишок має всі шанси «вкоренитися» в Україні

12.11.2019 10:57
405114_5

Китайський артишок може стати перспективною культурою для нішевого виробництва в Україні. Вирощувати стахіс, або як його ще називають, китайський артишок не складно, культура невимоглива до ґрунтів – може зростати на будь-яких, окрім надмірно кислих і заболочених, повідомляє ukr.media.

Рослина холодостійка, бульби зберігають життєздатність у ґрунті навіть за дуже суворих морозів. Найзручніший спосіб розмноження – бульбами. Оскільки рослина не боїться холоду, висаджувати її можна або у кінці квітня або у кінці вересня.

Зазначається, що добрими попередниками для стахіса є огірки, томати, солодкий перець, баклажани, цибуля, часник. А ось на місці картоплі чи капусти його висаджувати не рекомендують – у рослин можуть бути спільні шкідники (совки, дротянка).

Перед посадкою ґрунт слід підготувати заздалегідь – внести під перекопування перегній або гній, а пізніше – комплексне мінеральне добриво. Великі бульби, попередньо вимочені у розчині марганцівки і обсушені, розміщують на грядці за схемою 30 см між майбутніми рослинами і 40 см між рядами на глибину близько 6-9 см.

Сходів після посадки стахіса доведеться чекати 2-3 тижні. Рослини потрібно регулярно поливати, розпушувати міжряддя.

Основна підземна маса формується у серпні-вересні, тому збирання стахаса розпочинають зазвичай на початку жовтня.

За нестачі місця бульби стахіса можна зберігати до весни просто на городі – не викопуючи їх із ґрунту восени. Бульби, що перезимували, навесні дають пагони, які можна пересаджувати з корінням, використовуючи як розсаду.

За багаторічного вирощування стахіс може зростати на ділянці 5-6 років, не знижуючи врожайності.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: