НОВИНИ

Китай ввів антидемпінгове та антидотаційне мито на агропродукцію

21.05.2020 10:02
1476786992_205519

Згідно із заявою Міністерства торгівлі Китаю від 18 травня 2020 року з 19 травня країна вводить антидемпінгове та антидотаційне мито в 73,6% і в 6,9% відповідно на австралійський ячмінь, повідомляє Bloomberg. Схоже, у світі почалася ще одна торговельна війна. Про це пише agronews.ua.

Уряд Австралії, який в останні тижні закликав провести незалежне розслідування причин виникнення пандемії коронавируса, заявив про наміри опротестувати це рішення в СОТ. Австралія є одним з найбільших постачальників агропродукції у Китай і це може скоротити експортну виручку на 1,4 млрд австралійських доларів (898 млн дол.).

«Рішення Китаю глибоко турбує нас», – заявив 19 травня міністр торгівлі Австралії Саймон Бірмінгем. Уряд вивчатиме наслідки мит в тісному контакті з аграрним сектором, «щоб знайти найкращий шлях для оскарження рішення і його скасування».

Тарифи були введені в день публікації заяви Сі Цзіньпіна, адресованому керівному органу ВООЗ, про те, що Китай забезпечить повсюдне поширення будь-якої вакцини проти коронавируса після її розробки. Сі Цзіньпін прагне послабити критику щодо Китаю з питань пандемії.

За даними уряду Австралії, Китай є найбільшим покупцем австралійської продукції сільського господарства, лісівництва та рибальства. Обсяг поставок склав 16 млрд австралійських доларів в 2018-1919 рр. Це в 6 разів більше, ніж було близько двох десятиліть тому.

Китайський уряд заперечує, що нові мита пішли за закликом до дослідження джерел вірусу. Китайські антидемпінгові заходи по відношенню до австралійського ячменю тривали близько 18 місяців.

Ендрю Вайдеманн, голова ради директорів Grain Producers Australia, заявив, що мита можуть коштувати виробникам ячменю більш 500 млн австралійських доларів.

Міністр сільського господарства відкинув будь-які припущення про те, що дві країни вступають у «торговельну війну».

Наскільки новий виток торговельних війн торкнеться України наразі невідомо. В той же час, лідером серед імпортерів української аграрної продукції у 2019 році став саме Китай з часткою 8,7% на суму 1,9 млрд дол, Про це поінформував Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”.

“Потіснивши на третє місце Індію, яка три роки поспіль утримувала перше місце у рейтингу, лідерство у топ-10 найбільших імпортерів української агропродукції у 2019 році виборов Китай. Вартісні обсяги поставок вітчизняної сільгосппродукції до цієї країни склали минулого року 1,955 млрд дол. При цьому частка Китаю у вітчизняному експорті агропродовольства становила торік 8,7%”, – зазначають фахівці центру.

Загалом Китай почав проводити більш жорстку торговельну політику по відношенню до країн-експортерів.

Нагадаємо, Китай вдвічі збільшив імпорт українського ячменю.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: