НОВИНИ

Квоти ЄС, які українські аграрії не використовують взагалі

18.02.2019 12:48

Не торкнуті ліміти на свинину, яловичину, баранину, вершкове масло й молочні пасти. Минулого року спостерігалася позитивна динаміка заповнення квот на поставки вітчизняної сільгосппродукції до Євросоюзу. Так, українцям удалося закрити такі позиції , як мед, пшениця, кукурудза, цукор, оброблені томати, виноградні та яблучні соки, яйця, крупи та гранули із зерна та зернових культур, пише lenta.ua.

Нагадаємо, щорічні основні квоти на безмитні поставки в ЄС складають: 5,4 тис. т меду, 14 тис. т виноградного та яблучного соку, 500 тис. т кукурудзи.

За перші десять днів січня минулого року експортери вичерпали квоти на мед, виноградний і яблучний соки, зернові культури (кукурудза й пшениця). Оброблені томати разом з додатковою квотою за принципом «перший прийшов – перший обслуговуєшся» обсягом 13 тис. т експортери використали у вересні 2018 р.  Також протягом року в повній мірі вичерпано квоти на крохмаль, солод і пшеничну клейковину, яйця, крупи та гранули із зерна та зернових культур.

У 2018 р. вітчизняні виробники не використали квоти на свинину, яловичину, баранину, вершкове масло й молочні пасти. Не в повному обсязі заповнюються ліміти на консервовані овочі та гриби, сухе молоко, кондитерські вироби й цукор.

За даними Ради з питань експорту продовольства (UFEB), на початку цього року, коли ділова активність затихає через новорічі святкування, деякі українські виробники не втрачали часу і уже вичерпали додаткові квоти на мед, оброблені томати й зернові культури.

Тим часом, за повідомленням Держстату, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України з 2017 р. по 2018 р. зросло більше ніж удвічі і склало $ 5,83 млрд. Так, у минулому році експорт товарів і послуг зріс на 8,6% (до $ 57,12 млрд) , але значно збільшився імпорт – на 14,3% (до $ 62,94 млрд). Головним зовнішньоторговельним партнером України є Євросоюз (експорт – понад $ 23 млрд., імпорт – близько $ 26 млрд.). На другому місці – країни СНД (експорт $ 10,7 млрд., імпорт – $ 13,8 млрд.).

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: