НОВИНИ

Рідкісна Біблійна квітка росте на Тернопільщині

21.04.2020 19:05
https://agronews.ua/

Тернопільський обласний краєзнавчий музей продовжує на карантині реалізовувати просвітницький проект у фейсбуку під хештегом #історія_одного_експоната. У черговому пості – історія про рідкісну Біблійну квітку. Пише agronews.ua з посиланням на oblast-te.

“Ви, напевне, чули про ікону «Неопалима Купина», на якій зображення Богородиці з Сином на руках вписане у восьмикутну зірку. Складається вона з червоного і зеленого чотирикутників з гострими й увігнутими всередину сторонами. Зелений колір означає кущ купини, червоний — полум’я, яке охопило рослину. За народним повір’ям, ця ікона, виставлена у храмі чи в хаті, оберігає від пожежі та блискавки”, – розповіла Оксана Кибалюк, старший науковий співробітник ТОКМ.

“А чи знаєте ви, що у нашому краї зростає квітка, яка має таку ж назву – неопалима купина. Вчені називають її ясенець білий (Dictamnus albus) — рідкісна багаторічна рослина родини Рутових. Це одна з гербарних родзинок нашого музею, зберігається у фондових колекціях відділу природи. Виготовлений зразок у 2000 році Козирою Л.Я. Зростає на схилах гори Гостра Вікнянського лісництва”, – зазначила Оксана Кибалюк.

Біблійна квітка, релікт третинного періоду, який пережив динозаврів, зустрічається тепер у заповіднику «Медобори» в Гусятинському районі Тернопільщини.

Ясенці — дуже гарні рослини. Мають привабливі білі або рожеві п’ятипелюсткові квіти, а її цупке темно-зелене листя, схоже формою на листочки ясена. Мабуть, тому і назвали її лагідним словом «ясенець».

“Про цю загадкову рослину чули майже всі, але не всі знають її «таємниці». Виявляється, що знати властивості ясенця просто необхідно, адже він становить собою небезпеку. Нюхати квітку і торкатися її в жодному разі не можна. Дотик до неї спричиняє опіки шкіри, які важко загоюються, а вдихання запаху сильно подразнює слизову оболонку носа”, – йдеться у повідомленні.

“Вчені вважають, що здатність неопалимої купини виділяти ефірні олії у великій кількості пов’язана з низкою неоднозначних функцій. Передусім — це попередження травоїдним: «Я отруйна!». По-друге, огортаючи рослину густою хмарою, ефірні олії не дають їй перегрітися і висушитися. По-третє, не зовсім приємний запах ясенця приваблює комах-запилювачів”, – зазначають у повідомленні.

“Крім того, гарні й оригінальні квітки ясенця – це не лише окраса, а й виплекана в процесі еволюції необхідність. Нижній листок оцвітини завжди відігнутий донизу і виконує роль злітного та посадкового майданчика для комах. Колір квіток легко розрізняють комахи-запилювачі на далекій відстані, а темні лінії на пелюстках є дороговказом для них у самій квітці”, – йдеться у повідомленні на сторінці Тернопільський обласний краєзнавчий музей.

“Та найбільше відома купина незвичайною властивістю горіти і не згорати. На стеблах і листках рослини є дрібнесенькі пухирці, які виділяють ефір. Сонячного, безвітряного дня цього ефіру виділяється дуже багато, тож якщо запалити біля рослини вогонь, ефір спалахує. І здається, що кущ палає. Ефір швидко згорає, а рослина залишається неушкодженою. Вчені досі сперечаються, що саме ясенець білий міг бути тим палаючим кущем, який згадується у Святому Письмі. Йдеться про епізод, коли Мойсей підійшов до куща, щоб розгадати загадку дивної рослини, і сам Господь Бог заговорив до нього з охопленого полум’ям куща, закликаючи вивести народ Ізраїлю з Єгипту у Землю Обітовану”, – зазначила Оксана Кибалюк.

Для збереження виду ясенець білий занесений до Червоної книги України, де він має природоохоронний статус рідкісної рослини.


Перегляди: 41
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: