НОВИНИ

Агрокультури можуть знищувати гусінь за допомогою ферментів

06.04.2020 08:32
foton1

Вчені із Університету штату Пенсинвалія досліджували захисний механізм кукурудзи, що допомагає рослині боротися з гусінню. Кукурудза синтезує специфічні ферменти, які впливають на кишківник гусениць і руйнують його – шкідники в результаті гинуть від зараження власними кишковими бактеріями, йдеться у публікації planet-today, пише agronews.ua.

“У кишківнику комах є перітрофічний матрикс – досить тонка структура з хітинових волокон, які виконують функцію фільтру. Рослини навчилися виробляти ферменти хітинази, що руйнують цей фільтр – комахи в результаті вмирають від власних бактерій, що мешкають в кишківнику”, – розповідають автори наукової роботи, співробітники університету штату Пенсільванія.

Експерименти в лабораторії, які вчені виробили з різними видами кукурудзи, показали, що сорти рослин, які вміють синтезувати хітинази, протистоять шкідників набагато ефективніше.

“Захисні ферменти, синтезовані кукурудзою, пошкоджують травний тракт кукурудзяної листової совки (Spodoptera frugiperda). Якщо гусениці годуються на сортах кукурудзи, у яких є цей захисний механізм (він є не у всіх сортів), то швидко втрачають у вазі і гинуть від сепсису. Причина – власні кишкові бактерії гусениць, які проникають в організм крізь пошкоджений кишківник і провокують інфекції “, – відзначають дослідники.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: