НОВИНИ

КСУ не розглядатиме закон про ринок землі найближчим часом, – Арахамія

03.11.2020 15:02
K_PdEHltQg-w

Конституційний суд не планує найближчим часом розглядати подання народних депутатів про неконституційність закону про ринок землі. Розгляд КСУ стосується тлумачення кількох понять про землю в Основному законі. Про це розповів голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, який, разом із колегами, зустрівся з головою КСУ Олександром Тупицьким. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

“Він (Тупицький – ред.) спростував інформацію про те, що зараз відбувається “зрадоподібне” засідання про землю. Це – черговий процес про землю, який триває вже кілька місяців. І ще буде низка засідань”, – зазначив Арахамія.

Арахамія наголосив, що просив Тупицього проводити розгляд “у максимально відкритому режимі”, щоб народні депутати мали змогу почути думку всіх суддів і юридичні аргументи, які у них з’являються.

“Вони не розглядали землю, вони розглядали статті, пов’язані з ринком землі. Саму землю вони зараз не розглядають і найближчим часом, як повідомив пан Тупицький, не будуть розглядати”, – підкреслив Арахамія.

Як пояснив суддя КС Ігор Сліденко, питання стосується тлумачення статей Основного закону.

“Закон про землю взагалі не розглядається Конституційним судом. Вас вводять в омануЦя справа про тлумачення 13, 14 статей Конституції. В основі тлумачення суд має розказати, що означає у Конституції поняття “земля – національне багатство України”. Що це означає? За великим рахунком тлумачення буде містити відповідь на це питання, що таке “земля – національне багатство України”. Про право власності на землю там фактично мова не йде”, – прокоментував Сліденко.

Суддя наголосив, що наразі не було навіть слухань щодо закону.

Щодо питання конституційності закону про мову, голова КСУ повідомив, що його планується розглянути найближчим часом і зазначив, що судді “добре розуміють, яка зараз температура в суспільстві”.

Окрім того, голова КСУ пообіцяв депутату, що залучатиме до роботи міжнародних партнерів, “щоб не було зайвих звинувачень”.

Довідка: Стаття 13 Конституції, стосовно якої триває розгляд КС, звучить наступним чином: “Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу”.

У свою чергу, в статті 14 вказано наступне: “Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону”.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: