ВАЖЛИВО

Кредитування посівної в умовах війни: досвід «Голден Беррі»

04.05.2022 12:52
изображение_viber_2022-05-03_14-08-30-196

Цьогорічна посівна стала найскладнішою за весь період української незалежності. Сіятися доводилося під ракетними обстрілами, частина полів досі заміновані. Розуміння, чи буде можливість реалізувати отриманий урожай, досі немає: чорноморські порти заблоковані, залізничний транспорт не справляється з довоєнними обсягами експорту. Повідомляє  agronews.ua.

Найскладнішим для фермерів на початку війни став виклик по залученню фінансування, адже не відомо було, чи кредитуватимуть банки і як працювати з постачальниками.

Наразі це питання вже вирішено, держава виділила 18,850 млрд гривень державних гарантій 17-ти банкам для кредитування аграріїв. Завдяки цьому рішенню фермери можуть залучати фінансування під 0% річних у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%».

По суті держава компенсує багатьом українським підприємцям частину кредитного навантаження. Строк кредитування – 6 місяців. Відсоткова ставка становить 0%. Сума кредиту – до 60 млн грн. Термін подачі заявки на участь у програмі – до 31 травня 2022 року. Для того, щоб його отримати, потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту – решту суми гарантує держава.

За останніми даними Міністерства аграрної політики та продовольства, сівбу ярих культур проводять 23 області України, крім Луганської, практично на всій території якої проходять бойові дії. Станом на 28.04.2022 року  вже посіяно: 175,8 тис. га  ярої пшениці; 838,5 тис. га  ярого ячменю; 21 тис. га  ярого ріпаку; 144,4 тис. га  вівса; 116,3 тис. га гороху; 2,6 тис. га  гречки; 10,8 тис. га  проса; 774,8 тис. га кукурудзи; 167,4 тис. га цукрових буряків; 1,4 млн га соняшника; 127,2 тис. га сої.

Багатьом фермерам у перші дні війни реальність посівної взагалі видавалася примарною.

«На початку війни ми розуміли, що отримати гроші для закупівлі насіння, добрив від банків буде практично нереально. Основним нашим постачальникам і дистрибуторам дзеркально позакривали кредити. Уряд зрештою вирішив це питання через програму гарантування кредитів, але кілька тижнів була невизначеніть і великі побоювання, що сіяти доведеться без добрив чи доведеться скорочувати посіви», – згадує Микола Курилюк, директор ТОВ «Голден Беррі».

Його компанія обробляє 1300 га в Волинській області, на яких вирощує зернові та олійні культури.

За словами Миколи Курилюка, основний банк, що обслуговував підприємство до війни, хотів отримати додаткову застатаву для видачі нового фінансування.

«Проте всі реєстри були заблоковані, дати щось в заставу ми були позбавлені можливості. Ситуація з усіх боків була патова. Одним зі зручних способів пошуку банку-партнера став сервіс Agroapp. Ми онлайн через телеграм-бот швидко подали заявку на фінансування і вже наступного дня отримали від банку попереднє рішення. Зараз кошти в банках за нульовою відсотковою ставкою можна залучати на придбання сільськогосподарської техніки, насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів», – зазначив аграрій.

«Голден Беррі» через Agroapp отримала кредит в Ощадбанку на 5 млн грн для купівлі насіння та добрив. Компанія уже відсіяла ярову пшеницю, почала сіяти соняшник та кукурудзу. Щоб зменшити ризики цьогоріч, «Голден Беррі» частково змінила план посіву.

«Ми дуже задоволені досвідом користування Agroapp, адже до платформи підключені різні банки, заявку подати можна дуже зручно і швидко, банки одразу її бачать, тому попереднє рішення по фінансуванню отримати реально протягом доби. Наскладніше потім зібрати потрібні банку документи і фізично приїхати підписати угоду, бо все ж не всі відділення працюють», – розповів Микола Курилюк.

У квітні через Agroapp 25 агровиробників змогли залучити кредити на суму понад 100 млн грн. Попередні погодження від банків завдяки цій платформі отримали  більше 100 підприємств на понад 500 млн грн.

«Ми хочемо максимально спростити взаємодію фермера з банками та постачальниками. Зрозуміло, що під час воєнного стану не у всіх є час і можливість їздити по державним установам, ставити мокрі печатки, подавати документи в паперовому вигляді. Agroapp працює над тим, щоб дозволити агровиробникам подавати документи для отримання кредитування онлайн та підписувати всі договори цифровим підписом. Мова йде про повноцінну видачу кредита фермеру онлайн. Зараз ведемо переговори з банками, щоб забезпечиту цю можливість», – зазначив засновник платформи Ярослав Смакота.

Микола Курилюк вважає, що такі цифрові рішення, як Agroapp, значно спрощують комунікації фермерів з постачальниками і банками. В умовах війни такі послуги стають ще більш нагальними.

«Ніхто не хоче місяць збирати документи для банку, їздити в кожен банк окремо і дізнаватися умови, бо це час, а фермери цінують його в період посівної найбільше. Наша платформа дозволяє залишити в минулому ці процеси, ми працюємо над тим, щоб забезпечити швидку комунікацію банків і агровиробників, та максимально цифровізувати всі етапи їх взаємодії», – додав Ярослав Смакота.

За інформацією Мінагрополітики, банки вже видали кредитів аграріям на посівну на 14,9 млрд грн. Невирішеним лишається питання реалізації зерна урожаю 2021 року. Через заблоковані порти внутрішні ціни на зернові значно нижчі за світові через складну логістику.

«Трейдери трошки активізувалися, але порти не відвантажують. Якісь струмочки експорту почалися через залізницю, але пропозиція велика, логістика хромає, ціни для українських аграріїв нижчі за біржові», – каже Микола Курилюк. 

Будемо сподіватися, що Україна цьогоріч все ж зможе експортувати свою продукцію через порти, інакше наслідки війни відчують найгостріше африканські та азіатські країни.

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування

Стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): https://www.facebook.com/usaid.agro/



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: