НОВИНИ

Країна, яка пропонує українцям дешеву цибулю

01.03.2019 09:23

Єгипетські експортери намагаються продати цибулю в Україні, так як цибуля може не відповідати жорстким критеріям безпеки Євросоюзу, повідомляє EastFruit.

На поточному тижні активізувалися постачальники цибулі з Єгипту і Туреччини, які почали активно пропонувати продукцію з доставкою в порти України. Найімовірніше мова йде про те цибулі, який спочатку призначався для експорту в Саудівську Аравію. Однак після того, як 18 січня Саудівська Аравія заборонила поставки цибулі з Єгипту, власники цибулі активно шукають альтернативні ринки збуту.

На думку учасників ринку, незважаючи на те, що ціни на цибулю в ЄС вище, ніж в Україні і Росії, єгипетські експортери намагаються його продати саме сюди, так як цибуля може не відповідати жорстким критеріям безпеки Євросоюзу. Саме через надмірний вміст залишків пестицидів в відібраних пробах єгипетського лука Саудівська Аравія заборонила його поставки.

Поки що цибуля з Єгипту не проходить за ціною на ринок Росії, тому що ціни там хоч і ростуть, але залишаються порівняно низькими. А ось для українського ринку ціна цибулі з Єгипту є досить конкурентною – на даний момент продавці озвучують ціни на єгипетський лук в Україні на рівні 34-36 центів США за кг в порту Одеси на умовах DAP. Однак реальні угоди можливі за нижчою ціною.

У той же час ціновий моніторинг EastFruit показує, що реальні угоди по цибулі на внутрішньому ринку України полягають за цінами трохи більше 50 центів США за кг. У Росії ж ціни поки що знаходиться ближче до 30 центам.

Саудівська Аравія є найбільшим ринком збуту для лука з Єгипту, споживаючи щорічно більше 200 тис. Тонн єгипетського лука. Росія – другий найбільший ринок, на який Єгипет експортує близько 70 тис. тонн цибулі в рік. Ще близько 50 тис. Тонн єгипетського лука продається в ОАЕ.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: