НОВИНИ

Кожен українець в рік споживає по 6 кілограмів пальмової олії

13.03.2021 14:59
Oil palm fruit and cooking oil

Кожного року в Україну імпортується 200-250 млн тонн пальмової олії, на суму в декілька сотень млн доларів. За минулий рік імпорт цього товару знову збільшився на 30%. Все це відбувається попри те, що експорт української продукції падає. Про це повідомляє Час-Дій, пише agronews.ua.

За 2020 рік в Україну було ввезено 240 млн тонн пальмової олії та її фракцій. Отже, якщо грубо порахувати, то на кожного українця припадає як мінімум по 6 кг пальмової олії в рік. 

Ініціатор законопроєкту про заборону використання пальмової олії в харчових продуктах народний депутат України Дмитро Соломчук розповів, що якщо розфасувати всі ці 240 тис. тонн пальмової олії у вагони, то вийде майже 3500 вагонів. А це рухомий склад майже 90 км довжиною.

«1 вагон вміщує 70 тонн. Отже, якщо розфасувати 240 тис. тонн пальмової олії у вагони – то вийде майже 3500 вагонів. Один вагон – це 25 метрів. Тобто вміст вийде довжиною майже 90 км. Це приблизно як від Києва до Яготина, чи від Києва до Білої Церкви», – повідомив нардеп.

Українські підприємства з року в рік збільшують закупівлі пальмової олії. В першу чергу, звісно це виробники кондитерської та харчоконцентратної продукції: АВК КОНФЕКШІНЕРІ, а також Рошен та Інтерстарч Україна, які підконтрольні 5-му президенту України та багато інших.

Відповідно до європейського законодавства вміст трансжирів у харчових продуктах повинен становити не більше 2 г на 100 г продукції, тобто 2%. Обмеження введені в Австрії, Угорщині, Ісландії, Норвегії, Швейцарії, Латвії та інших країнах. Всупереч цьому в українських товарах можна зустріти і 2%, і 8% і навіть понад 20%.


✅ Нагадаємо, нащодавно в Україні зареєстрували законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів, зокрема продуктів дитячого харчування.


Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: