НОВИНИ

Космічна компанія виростить нові види їстівних рослин на орбітальних теплицях

15.02.2021 17:31
orbita

Приватна космічна компанія Nanoracks підписала угоду з інвесторами з ОАЕ на будівництво теплиць на орбіті Землі для вирощування їстівних рослин. Про це повідомляє Агроцентр, пише agronews.ua.

За словами директора Nanoracks Джеффрі Менбера, рослини, які здатні вижити в умовах космосу, дозволять розв’язувати проблему нестачі їжі на планеті.

Поки що немає гострої потреби вирощувати овочі в космосі для людей, але екстремальні позаземні умови зручно використовувати для створення нових видів-мутантів, які зможуть процвітати в несприятливих регіонах планети. Це завдання стає необхідністю на тлі швидких кліматичних змін.

Протягом багатьох років було проведено багато досліджень, які демонструють, як у суворих умовах космосу з’являються нові перспективні продукти, здатні справлятися досить добре навіть в умовах пустелі. Ці рослини еволюціонують у космосі або через зміни на генетичному рівні, або через вплив радіації, відсутність сили тяжіння або поєднання всіх цих факторів.

“Завдяки мутаціям ДНК, які природним чином відбуваються в космосі, і подальшому селекціонуванню вже вдалося створити рослини з більшою врожайністю і стійкістю до хвороб, а також з кращими поживними характеристиками та меншою потребою у воді”, – повідомив Лю Люсянь з Аграрного інституту Китайської академії сільськогосподарських наук.

Саме з цієї причини Nanoracks планує запустити орбітальний агротехнічний комплекс StarLab. Зробити це хочуть вже цього року. Він буде виконувати функції теплиці та дослідницького центру для вирощування нових рослин з поліпшеними характеристиками.

За словами професора Люсяня з Інституту рослинництва Китайської академії сільськогосподарських наук, Китай розробив та затвердив понад 200 сортів мутованих культур у сільському господарстві з 1990-х років, а другий за популярністю сорт пшениці, що вирощується у Китаї, Luyuan 502, був вироблений шляхом космічного розведення.

Чи зможуть вчені отримувати практично корисні рослини в умовах космосу швидше, ніж виводити їх за допомогою генних модифікацій на Землі, поки залишається питанням. Якщо проєкт втілиться в реальності, то ми дізнаємося відповідь вже дуже скоро.

Нагадаємо, що у фермерів з’явиться альтернатива обприскування сільгоспземель.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: