НОВИНИ

Корупція, фальшування та перевитрати ведуть свинарство до краху, – Бабенко

11.12.2020 15:32
Снимок экрана 2020-12-11 104602

«Завжди я чув лише одну стратегію – “потрібно піднімати ціни”. Я ніколи не чув “потрібно зменшувати собівартість”». Про це в агро-блозі AgroNews.UA розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Зараз багато свинарів нарікають на низьку закупівельну ціну на живих свиней 38-40 грн/кг, яка на кінець 2020 року у багатьох не покриває собівартості, а в 2021 році просто зробить неефективні бізнеси збитковими. Неефективним свинокомплексам “підіграють” і ті свинокомплекси, в кого собівартість в 2020 році була менше 30 грн/кг, бо через високу ціну – рентабельність ефективних свинокомплексів за 2020 рік у підсумку буде 100%.

Висока собівартість 45 грн/кг і більше – насамперед наслідок корупції, фальшування і порушення технології на свинокомплексах. Дані міжнародної групи експертів в свинарстві InterPIG, які за 2019 рік опублікував Центр підвищення ефективності в тваринництві дуже красномовні – ціна кормів в Україні у порівнянні з ЄС була на 30% нижча, а витрати кормів у собівартості свиней на 40% вищі.

Так, корми на кінець 2020 року подорожчали майже на 50%. Але підвищення закупівельних цін на свиней неможливе – є глобальний ринок, який ефективніший за український, ціни на живих свиней в світі менші 1 євро/кг, а ще є загроза зменшення попиту населенням на дорогу свинину. Деякі свинокомплекси, що не зуміли раніше організувати бізнес ефективно хочуть перекласти власні проблеми на споживачів.

«Нас вже готують до того, що ціна на м’ясо має бути 200 грн/кг». Лише через заходи підготовлені Центром підвищення ефективності в тваринництві спільно з Асоціацією “М’ясної галузі” можна запобігти колапсу свинарства у 2021 році, а ціни на м’ясо залишити доступними населенню, купівельна спроможність якого значно впала в 2020 році.

Вже 2190 свинокомплексів закрилося за 6 років і це галузевою асоціацією свинарів було подано як перемога. То чекаємо закриття ще сотень, що залишилися, чи зменшуємо собівартість – відповідь очевидна.

Вирішити проблему можна не через усунення симптомів, а через усунення причин – корупції, фальшування і як наслідок – високої собівартості, викриття тих, хто працює недоброчесно та веде бізнес в свинарстві до краху.

Микола Бабенко наголосив, що свинарство в Україні все ще йде до краху через фальшування, порушення технології, неефективне ведення бізнесу і як наслідок – найвищу собівартість свиней в Європі.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: