НОВИНИ

Кооперативи можуть виготовляти сири на експорт

21.02.2019 16:58

Експортом сирів можуть зайнятися кооперативи. Саме за їх рахунок Україна змога б наростити експорт різних сортів сирів. Таку думку висловила керівник Центру накопичення молока Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас, передає «Інфо-Шувар».

«Ми вже маємо перемоги на світовій арені. Україна увійшла у ТОП-5 виробників вершкового масла. Але варто пам’ятати, що масло — тільки жир, а ще ж є білок, а це м’які та тверді сири, т.д. Ось, тут нам ще працювати і працювати», — говорить Олена Жупінас.

За її словами, для цього невеликим українським молочно-товарним фермам потрібно вже об’єднуватися в кооперативи.

«Це реальна вимога часу. Якщо хочемо мати прибуткові господарства та експортувати продукцію, а не залишитися в ізоляції, то ми повинні вже активно працювати в напрямку кооперації», — підкреслює експерт.

За її словами, створення центрів накопичення молока, власна переробка та продаж готової продукції — це можливість постійно мати гарантію збуту сировини, а отже — подальшого розвитку для господарств. Таким шляхом йшов європейський виробник. Для нас це теж — перспективно. Адже закупівельна ціна на молоко в Україні досягла фактично свого піку і глобально вона вже не виросте. Ціни в українських фермерів на 14% нижчі за європейські через різницю у ставці ПДВ. В Європі вона 6%, а в нас 20%.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: