НОВИНИ

Як контролювати шкідників кукурудзи

26.07.2021 09:06
WhatsApp Image 2021-07-25 at 12.52.13

Відсутність інсектицидного захисту кукурудзи із року в рік коштує аграріям значної частки врожаю цієї культури, нагадують фахівці компанії «UKRAVIT»: адже лише за узагальненими даними, шкідники можуть спричини втрату до 20-30% врожаю, що може суттєво вдарити по гаманцю агровиробника. Про це повідомляє пресслужба компанії, пише agronews.ua.

«Як відзначають наші менеджери з технічної підтримки із різних регіонів, наразі триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць, відродження та живлення на заселених рослинах, а в південних областях посіви додатково пошкоджують гусениці бавовникової совки; крім того, повсюди в посівах кукурудзи розвиваються та шкодять попелиці, – зазначає керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT» Олександр Мигловець. – Окрім прямих фізичних пошкоджень, ці та інші шкідники здатні нашкодити культурі й опосередковано: вони є переносниками вірусних хвороб, а в місцях пошкодження можуть розвиватися хвороби, зокрема фузаріоз. За відсутності заходів контролю все це в комплексі може негативно вплинути як на кількісні, так і на якісні показники майбутнього рівня врожаю».

Щоб захистити посіви кукурудзи від стеблового (кукурудзяного) метелика, бавовникової совки та інших поширених шкідників, Олександр рекомендує застосувати високоефективні інсектициди:

????Венон (клотіанідин, 200 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л);

???? Колібріс (тіаклоприд, 280 г/л + новалурон, 120 г/л).

За рахунок поєднання діючих речовин із різних хімічних груп Венон забезпечує високу ефективність проти широкого спектра сисних і листогризучих шкідників кукурудзи, в тому числі стійких до піретроїдів, і при цьому не викликає у них резистентності. Клотіанідин у складі інсектициду блокує постсинаптичні холінергічні рецептори, викликаючи перезбудження нервових клітин, в результаті чого у шкідника виникає параліч, і він гине. Альфа-циперметрин блокує процес обміну іонів натрію та калію у пресинаптичній мембрані, тобто порушує проникність клітинних мембран, і виступає інгібітором натрієвих каналів. Відбувається надлишкове виділення ацетилхоліну під час проходження нервових імпульсів через синаптичний ланцюжок, і шкідник внаслідок сильного нервового перезбудження гине.

Венон забезпечує швидкий «нокаут-ефект» і одночасно – гарантує тривалий період захисної дії. А за рахунок системної дії він захищає навіть необроблені молоді листки рослин.

Інноваційне поєднання діючих речовин інсектициду Колібріс забезпечує знищення шкідників на всіх стадіях розвитку та попереджує загрозу виникнення резистентності. Тіаклоприд впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори шкідників, що призводить до порушення у них передачі нервових імпульсів; при цьому забезпечується швидкий «нокаут-ефект» (конвульсії та параліч), внаслідок чого шкідники гинуть. Новалурон порушує біохімічні процеси утворення хітину – складової кутикули шкідників, що робить неможливим перехід личинок з однієї стадії в іншу та призводить до їх загибелі.

Колібріс контролює широкий спектр шкідників із рядів Lepidoptera (Лускокрилі), Coleoptera (Твердокрилі), Hоmоptera (Рівнокрилі) та Diptera (Двокрилі) та забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії. Він є ефективним і надійним рішенням проти популяцій шкідників, стійких до піретроїдів і фосфорорганіки, й при цьому – є безпечним для корисних видів комах.

Нагадаємо, що фахівці назвали ефективні рішення для контролю кліщів у посівах сої.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: