ВАЖЛИВО

Конфлікт бджолярів та аграріїв може коштувати Україні світового лідерства в експорті меду

23.05.2020 20:02
unnamed

Конфлікт бджолярів та аграріїв може коштувати Україні світового лідерства в експорті меду. Пасічники скаржаться на аграріїв через загибель бджіл. Тепла зима та збільшення шкідників і хвороб спровокували більшу кількість обробок посівів агрохімікатами, пише tsn.ua, пише agronews.ua.

Бджоляр Анатолій Єременко з Полтавської області втратив половину своїх бджіл. Усе через обробку поля поруч із його пасікою.

«Я виїхав до них на поле, просив перенести цей обробіток у вечірній час, коли вже бджола злетиться по своїх домівках», — каже пасічник.

Утім, його прохання не почули, а тому бджола почала гинути на очах. На цьогорічний врожай Анатолій уже не розраховує, адже льотні бджоли померли.

Мор бджіл — це не лише втрата медового врожаю, а й майбутні проблеми самих аграріїв. Разом із бджолами гинуть й дикі запилювачі. Утім, аграрії не можуть відмовитись від оброблення полів — інакше втратять свої врожаї. Кількість паразитів і хвороб рослин збільшилася, а от аграрії повинні шукати шляхи боротьби з ними.

Аграрії просять не скидати всю провину на них, а шукати компроміс. Як, наприклад, у Тернопільській області. У господарстві фермера Богдана Олійника поля та сади обробляють лише вночі та ввечері.

«Коли бджола не літає, коли вона у вулику (обробляє поля — Ред.). Коли можна було застосувати той інсектицид, щоб не шкодило. Треба попередити всіх пасічників. Вони про це мають знати», — розповідає аграрій.

Конфлікт бджолярів та аграріїв може коштувати Україні світового лідерства в експорті меду. Зникнення бджіл — це також загроза для людей. Екологи вже назвали бджіл найважливішими для збереження екосистеми планети. Адже від 60 % до 90% їжі ми отримуємо завдяки опилювачам.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: