ВАЖЛИВО

Кількість купленої в одні руки землі контролюватимуть нотаріуси

01.02.2020 21:03
maxresdefault

Кількість землі в одних руках контролюватимуть нотаріуси під час оформлення договорів купівлі-продажу. Про в інтерв’ю «Главкому» повідомив Микола Сольський, голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики, співавтор законопроєкту про відкриття ринку землі.

«Коли покупець з пайовиком прийдуть до нотаріуса, в останнього є доступ до реєстрів. Він побачить, що покупець вже купив на себе умовно 1,5 тис. га, крім того, фірма, яка зареєстрована на цього покупця, купила ще 3 тис. га. Це означає, що він може ще докупити 5,5 тис. га або на себе, або на свою фірму», – пояснив Сольський.

За словами нардепа, в остаточному варіанті законопроєкту, що у січні презентував земельний комітет, землю зможуть купувати громадяни України, підприємства, засновані громадянами України, держава і місцеві громади.

«Було багато правок щодо додавання до цього списку підприємств, де кінцевим бенефіціаром є громадянин України. Але разом з тим нотаріусам це буде практично неможливо проконтролювати. Також ми обмежили продаж землі для іноземців, навіть після референдуму, в прикордонних смугах – до 50 км. Така практика розповсюджена в багатьох країнах», – розповів Сольський.

Водночас, голова земельного комітету не вважає питання концентрації землі в одних руках кардинальною правкою.

«Як на мене, основна правка – це допуск на ринок іноземців тільки за результатами референдуму. Насправді, те, як робити земреформу, дуже сильно залежить від відповіді на одне питання – чи земля має бути дорожчою? Звісно, за участі іноземців вона коштуватиме більше», – запевнив Сольський.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: