АГРОФОТО

Художник оприлюднив унікальні фото українського села 100 років тому

30.07.2020 18:32
selo4-1

Вінницький художник Володимир Кізюк на своїй сторінці в соцмережі виклав рідкісні історичні зображення українських краєвидів – надзвичайно цікаві й чіткі. Про це повідомляє 5.ua, пише agronews.ua.

Пропонуємо повернутися в часі на сто років назад і навіть заглянути в обличчя селян-українців, імена яких не зберегла історія.

На фото видно, що вітряки – млини, які працювали з допомогою вітру, були в Україні надзвичайно поширені. В українських селах самоврядування розділялося на так звані “сотні”. Тобто, на кожну сотню дворів – свій очильник та своя інфраструктура, що забезпечувало дуже високий рівень самоорганізації.

Якщо у селі налічувалося, наприклад, 3 сотні дворів, то млинів повинно було бути теж не менше трьох. Для них громада виділяла територію, де млинарі компактно будували свої маєтності. Але селяни возили збіжжя за принципом: кожна сотня – у свій млин. Що забезпечувало порядок, відсутність черг та відповідальність млинаря перед своїми постійними “клієнтами”.

За таким же принципом будували дороги, ділили пасовища, наводили мости тощо.

Цікаво, що така організація праці та інфрастуктури була характерна саме для України, і не розповсюджувалася на більш східні території Російської імперії.

На фото також видно українські місцеві породи великої рогатої худоби, які наразі є рідкісними. Приблизно ось так виглядали оспівані у піснях та думах “волики круторогі”, які й поля орали, й до Криму по сіль із чумаками ходили.

Більше фото можна подивитися за посиланням.


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: