НОВИНИ

Хмельниччина втратила частину озимих культур через відсутність вологи

10.04.2020 13:32
https://agronews.ua/

У Хмельницькій області завершується посів ранніх зернових культур, наразі засіяно 97 тисяч гектарів зі 108 тисяч гектарів, які заплановані під ці культури. Проте, аграрії області фіксують не задовільний стан озимих культур. Про це в ефірі Українського радіо «Поділля-центр» розповіла начальниця відділу організації виробництва продукції рослинництва та земельних відносин Департаменту Агропромислового розвитку ОДА, Ванда Середюк, пише agronews.ua.

«Безсніжна зима, відсутність морозів та вологи далось в знаки. Була на полях у районах області і сама пересвідчилася в тому, що стан озимих культур дуже не задовільний. Посіви озимого ріпаку, жита та ячменю вкрай незадовільному стані – відбувається випадіння посівів. Тому, скоріш за все, більшість з них буде списана і передискована, щоб на цих площах висіяти інші культури. Проте озима пшениця ще встигла розпуститись і зараз має непоганий стан. Тому, я сподіваюсь що основний наш хліб ми отримаємо в задовільних обсягах», – прокоментувала Ванда Середюк.

“Вже з квітня підприємства області розпочнуть сівбу пізніх культур. Серед них найбільші площі займатиме кукурудза – 250 тисяч гектарів. Окрім того, майже всі площі, які будуть списані з озимих культур надалі будуть засіяні кукурудзою”, – наголосила Ванда Середюк.

Також за словами Ванди Середюк, на території області, господарства приступили до сівби соняшника. На сьогодні засіяно 1,5 тисячі гектарів, що складає 1 відсоток від потреби, на цю культури в області виділено 140 тисяч гектарів. А от під гречку, цього року, висіватимуть лише 7 тисячах гектарів.

«На жаль, сьогодні підприємства не зацікавлені у вирощувані такої культури як гречка. Це пов’язано з тим що культура має низьку врожайність і досить низьку ціну. Тому її зазвичай вирощують фермерські господарства і не зацікавлені у збільшенні посівних площ під цю культуру. Хоча ця крупа має попит на ринку», – зазначила Ванда Середюк.

Додає, що загалом під посів ярих культур, враховуючи овочі та кормові, в області використають 820 тисяч гектарів. Загальна посівна площа в області під врожай цього року – 1 мільйон 180 тисяч гектарів. На сьогодні підприємства працюють у звичному режимі і карантинні заходи не відбилися на їх роботі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: