НОВИНИ

Хімічні пестициди вчені пропонують замінити натуральними

21.03.2020 10:56
traktor-3961

Вчений з австрійського Університету Граца вважає, що хімічні інсектициди можуть бути замінені натуральними препаратами. Про це він написав у своїй статті на порталі theconversation.

Вчений біолог Манфред Хартбауер, доцент Університету Граца, наводить аргументи на користь «льняного» біопестицида проти грізного ворога сільгоспкультур.

«Сарана славиться своїм руйнівним потенціалом. В даний час спалаху сарани в Східній Африці загрожують джерел існування сотень фермерів і їх сімей. Наприклад, недавній рій в Кенії знищив понад 2000 тонн продовольства”, – зазначає він.

Незважаючи на те, що служби по боротьбі з шкідниками періодично стикаються з саранових чумою, перемогти не завжди вдається. Так, спалах сарани в Східній Африці почалася кілька місяців тому і з тих пір поширилася на вісім країн.

“Як біолог, що спеціалізується на дослідженнях комах протягом останніх 20 років, я вважаю, що існуючі правила боротьби з шкідниками необхідно переглянути. В даний час для боротьби зі спалахами сарани застосовуються хімічні пестициди або гриб (Metarhizium sp.). Обидва варіанти, на мій погляд, недебре”, – розповідає вчений.

Ботанічні пестициди вже довели свою ефективність проти декількох видів комах-шкідників, але проти скупчень сарани ще не застосовувалися. У дослідженні перевірили токсичність емульсії льняного масла і бікарбонату проти сарани і підібрали ефірні масла рослин для посилення токсичності суміші.

Емульсія складалася з ботанічних пестицидів, які, як відомо, нешкідливі для людини через їх історичне використання в якості косметики, спецій або лікарських засобів.

“Ми об’єднали емульсію лляного насіння з низькими концентраціями олій кмину, зелені озимих і апельсинової шкірки, отримавши нову формулу препарату проти пустельних і мігруючих видів сарани, ефективну після однократного розпилення. Протягом 24 годин препарат знищив від 80% особин пустельної сарани до 100% особин мігруючих саранових”, – заявив дослідник.

Переваги ботанічних хімікатів також у простоті використання. Ботанічну інсектицидні емульсію просто змішують в польових умовах, на відміну від інших пестицидів, тому спеціальне обладнання або захисний одяг не потрібні.


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: