ВАЖЛИВО

Українські фермери виступили проти подачі води в Крим

17.05.2020 09:07
krym-dlya-640

Херсонські фермери відзначають рекордну за останні 130 років посуху і заявляють про брак води. Серйозним приводом для занепокоєння на Півдні України стали розмови про можливу приватизацію Північно-Кримського каналу і відновлення постачань води в Крим. оцінив масштаби посухи в Херсонській області і розібрався, Чому місцеві фермери проти поставок води на півострів, повідомляє Крим.Реаліі, пише agronews.ua.

Фермер з Херсона, віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Леонід Кириченко вирощує в області різні сільгоспкультури вже 30 років. У фермера у володінні тисяча гектарів землі, з них 30 відсотків – на краплинному зрошенні з Північно-Кримського каналу.

За останні п’ять років ціна на воду для нього збільшилася в п’ять разів. За подачу води Леонід Кириченко платить 31 копійку за кубометр, і оплачує електроенергію – 2 гривні 45 копійок за кіловат. За місяць у фермера набігає на цих платежах значна сума – до 200 тисяч гривень.

«Десь так тисяч 150-180. Це на електроенергію. На воду десь відсотків тридцять від цієї суми, десь тисяч п’ятдесят – це тариф. Це приблизно на 150 гектарів. Дивуюся просто, яким чином ми на плаву », – розповідає Кириченко.

У минулому році через чергового підвищення цін на воду Леонід Кириченко з групою фермерів пікетував обласне управління водного господарства. За його словами, в цьому році ціни не підвищували, однак поточні витрати для господарства залишаються чималими.


Свій земельну ділянку в тисяча сімсот гектар демонструє журналістам інший херсонський фермер Ігор Брагінець. Крим всього в 20 кілометрах від його володінь. З полів фермера можна побачити завод «Кримський Титан», який знаходиться за перешийком в Армянську.

Ігор Брагінець був одним з тих активістів, хто в 2014 році перекривав мішками Північно-Кримський канал. 80% ділянки фермера також знаходиться на зрошенні Північно-Кримського каналу, однак фермер вважає нинішню ціну на воду з каналів прийнятною. Брагінець входить до Громадської ради при Держагентстві водних ресурсів України і стверджує, що платежі економічно обгрунтовані і фермери платять тільки собівартість подачі води з каналів.

«Коли стоїть питання: що тобі важливіше – щоб вода була або щоб була низька ціна, то я, напевно скажу – щоб вода була. Адже без води тут дуже часто врожаї не збирають », – міркує херсонський фермер.

Через шість років Ігоря Брагінця турбує інформація про можливу прихованої приватизації Північно-Кримського та Каховського магістрального каналу і відновлення подачі води в Крим. За його словами, приватизація каналів загрожує підвищенням ціни на воду, а подача води на півострів – нестачею води для херсонських полів через найсильнішу посуху за останні 130 років.

«Ви знаєте, що з того боку вже навіть почистили канал? Мені доповіли ось друзі, у яких є інформація, що вони вже приготувалися з того боку її приймати. Так що можливо, ці інформаційні вкидання, які йдуть-йдуть-йдуть, а потім завтра раз – і воду подадуть. Придумають, яким чином », – міркує Ігор Брагінець.


Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: