НОВИНИ

«Кернел» уклав перший беспоставочний валютний форвард в Україні

02.12.2019 16:49
1181105

Один з українських банків і великий український агрохолдинг «Кернел» на цьому тижні уклали перший в історії України беспоставочний валютний форвард (NDF). Про це повідомив Національний банк України, передає interfax.com.ua.

«Це перша угода з хеджування валютних ризиків такого типу на українському ринку. Раніше на ринку укладалися також угоди з поставними валютними форвардами, проте їх частка все ще незначна і має великий потенціал до зростання», — вказав регулятор в п’ятницю.

У ньому заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що в світі на валютному ринку операції типу спот, тобто ті, які фактично здійснюються день в день, складають не більше третини від загального обсягу валютного ринку.

«Решта — це операції з використанням інструментів хеджування: форвардів, ф’ючерсів, свопів. На жаль, в Україні все навпаки: домінують спотові угоди, а випадки хеджування бізнесом валютних ризиків все ще носять одиничний характер», — констатував Чурій.

На його думку, в умовах плаваючого валютного курсу власники бізнесу і фінансові директори повинні звернути увагу на інструменти хеджування, які вже доступні в Україні. Це, зокрема, поставний і беспоставочний форварди, які можна укладати з банками під експортно-імпортні операції або кредити від нерезидентів.

«Україна вже чотири роки живе в умовах гнучкого курсоутворення, яке дозволяє уникати накопичення дисбалансів в економіці, але також вимагає від бізнесу завбачливого планування», — заявив заступник голови НБУ.

На минулому тижні Нацбанк заявив про плани приступити до проведення операцій з похідними фінансовими інструментами в другому кварталі 2020 року. На першому етапі будуть введені процентний своп (IRS) і звичайний своп, на другому — форвардні операції і спеціальний своп, на третьому — опціони.

Запуск операцій центробанку з процентними деривативами націлений на посилення монетарної трансмісії через побудову «довгого» сегмента кривої прибутковості і сприяння довгостроковому кредитуванню шляхом зниження процентного ризику.

Запуск операцій з валютними деривативами має на меті посилення монетарної трансмісії шляхом зниження уразливості економіки до змін курсу гривні, сприяння кредитуванню за рахунок трансформації валютних ресурсів в гривневі і зниження рівня доларизації.

У коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» агрохолдинг «Кернел» підтвердив, що в повідомленні НБУ йдеться про агрохолдинг, і повідомив, що на наступному тижні планується оприлюднити деталі по форварду.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: