НОВИНИ

Куди зникли директори всіх цукрових заводів Білорусі

05.02.2020 19:24
preview_w698zc0

На державному телеканалі “Білорусь-1” вийшов сюжет про “цукрову мафію”, в якому представник КДБ Костянтин Бичек повідомив про порушення низки кримінальних справ за отримання і дачу хабарів та прокоментував зникнення директорів цукрових заводів республіки, пише УНН.

Раптове зникнення керівників цукрових заводів влади Білорусі і державні ЗМІ не коментували аж до 4 лютого, коли на цю тему висловився Олександр Лукашенко.

Він визнав, що особисто дав вказівку розвернути літак, щоб заарештувати підозрюваних. Лукашенко назвав директорів заводів “покидьками”, які “нахабно серед білого дня крадуть”. “Протягом доби замели всіх — це була моя жорстка команда”, — підкреслив він. Увечері того ж дня на державному телеканалі “Білорусь-1” вийшов сюжет про “цукрову мафію”, в якому представник КДБ Костянтин Бичек повідомив про порушення низки кримінальних справ за отримання і дачу хабарів.

Кількість затриманих КДБ підозрюваних не називає, однак стверджує, що всі фігуранти дають свідчення. Раніше TUT.BY повідомляв, що в рамках “цукрової справи” затримані як мінімум 11 осіб.

Про визнання підозрюваних відразу ж заявив і Лукашенко: “Усі дали свідчення. Ніхто їх не гнобив, не бив, пальці в двері не засовував — посадили і сказали: тільки правду. Всі написали, з ким були пов’язані, кому возили, кому давали. Провели обшуки — власності неміряно: там десятки найсучасніших автомобілів, квартири десятками, особняки і величезна кількість грошей”.

У сюжеті “Білорусі-1” представник КДБ заявив, що директори заводів і керівник Білоруської цукрової компанії (БЦК) організували виробництво упаковок для цукру, сировину для яких за завищеними цінами закуповувалася у фірми “Полімір” російського бізнесмена Кононенко (його ім’я в сюжеті не наводиться ). Гроші з рахунків “Полімір” переводилися в готівку і ділилися між учасниками схеми.

Той же Кононенко, як стверджує КДБ, разом з директором БСК Кириловим організували схему, в рамках якої цукор з білоруських заводів продавався за заниженими цінами російським посередникам. Відкати становили від 1 до 2,5 долара за кожну тонну продукції. “Щорічно суми хабарів обчислювалися сотнями тисяч доларів”, — заявив представник КДБ Костянтин Бичек. Російський комерсант Кононенко також був затриманий в рамках “цукрової справи”.

“Такого в Білорусі ще не було, — заявив Лукашенко. — Що зробили ці ділки — вони створили в Москві „прокладку“ — торговий дім. Звичайна „прокладка“. Поставили туди своїх. З заводів за низькими цінами продавали торговому дому в Москві білоруський цукор. Ті, збільшивши ціну, продавали на ринку. Різницю хабарами роздавали цим директорам заводів ”.

Лукашенко розповів ще про одну корупційну схему: нібито директори заводів оформляли документи на продаж цукру в Росію за низькими цінами, однак на ділі “прямо з заводів” поставляли цей цукор з маржею на внутрішній ринок. “А потім цю маржу ділили на хабарі”, — зазначив він.

У Білорусі ціни на цукор регулюються державою. Щоб підтримати національного виробника, з 1 жовтня 2019 року Міністерство антимонопольного розвитку і торгівлі ввело мінімальну роздрібну ціну в розмірі 1,5 білоруських рубля за один кілограм (близько 0,7 долара США за нинішнім курсом).

В рамках “цукрової справи” КДБ також заарештував колишнього заступника голови Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБОЗіК) МВС полковника Володимира Тихін. Як повідомив телеканал “Білорусь-1”, Тихін за хабарі “страхував цукрову мафію і її схему”. Зокрема, він гарантував припинення перевірок з боку МВС і надавав інформацію про оперативно-розшукових заходах інших спецслужб. За відомостями популярного Telegram-каналу NEXTA, Тихін попередив Кріштаповіч і Прудніка, що його скоро заарештують, після чого директора вирішили втекти з країни. Нібито саме тому літак “Белавіа” довелося зупиняти в небі над Польщею.

Нагадаємо, наприкінці січня в Білорусі були взяті під варту директори всіх чотирьох державних заводів з виробництва цукру: Михайло Кріштаповіч (Городейський цукровий комбінат), Дмитро Єгоров (Скідельський цукровий завод), Віктор Миронов (Жабінковський цукровий завод) і Микола Прудник (Слуцький цукрорафінадний комбінат).


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: