НОВИНИ

Казахстан відклав введення заборони на імпорт російського зерна автотранспортом

18.03.2023 19:18
756545164043501

Уряд Казахстану залишив для подальшого обговорення питання щодо запровадження заборони на ввезення російського зерна автотранспортом. Про це повідомляє ElDala.kz, пише agronews.ua.

Посадовці зазначають, що ця проблема вимагає детального вивчення. Раніше, 14 березня, заборонити імпорт російського зерна автотранспортом вимагали галузеві асоціації.

«Мотив прихильників заборони у тому, що саме автотранспортом завозиться контрабандне зерно. Однак противники цього заходу говорять про те, що потрібно налагодити контроль на кордоні, а не позбавляти казахстанських борошномелів і птахівників одного з найбільш зручних способів доставки», — пише видання.

За словами президента Спілки зернопереробників Казахстану Аліхана Талгатбека, контрабанда зерна заважає працювати чесним виробникам борошна та трейдерам, які торгують казахстанською пшеницею. Вони опиняються в нерівних умовах із тими, хто переробляє, або реекспортує «сіре» зерно. А зниження цін на внутрішньому ринку знижує рентабельність фермерів.

«Надходження сірого зерна з росії вносить хаос на ринок з ціноутворенням і врахуванням обсягів.  За нашими оцінками, щодня від 10 до 20 тис. т пшениці із росії заходить до Казахстану автотранспортом. Більшість цього обсягу — контрабанда. Тобто за місяць це, в середньому, 450 тис. т. Плюс, 70 тис. т російської пшениці за місяць заходить до Казахстану залізницею. А офіційно статистика говорить про постачання 150 тис. т», — зазначив Талгатбек.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: