НОВИНИ

Україна може і далі забезпечувати безперебійний експорт,- Качка

14.04.2020 18:32
https://agronews.ua/

Зовнішній вимір продовольчої безпеки. Україна буде активно співпрацювати з іноземними державами щодо додаткових експортних поставок аграрної продукції для потреб продовольчої безпеки цих країн. На основі наших даних українські посольства будуть вести діалог з урядами інших держав про такі поставки. Про це повідомив на своїй Facebook сторінці Тарас Качка, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, пише agronews.ua.

“На фоні телепаніки щодо їжі постає питання – чи ми це можемо собі дозволити? (Так можемо). Міністерство веде постійну роботу з оцінки балансів продовольства. Останні кілька тижні ця робота велася ще прискіпливіше і ретельніше. Тому ми точно впевнені, що можемо і далі забезпечувати безперебійний експорт”, – зазначив Тарас Качка.

“На додаток до нинішніх обсягів експорту ми можемо постачати фактично всі ключові групи аграрної продукції”, – додав Тарас Качка.

“До речі це цікавий розвиток у міжнародній торгівлі. Наявність великої кількості даних дозволяє за допомогою уряду робити торгівлю більш ефективною. Не завжди це добре, як у випадку спроб США у відносинах з ЄС фактично керувати обсягами торгівлі. Але у випадку з продовольчою безпекою – наявність даних є гарантією для безперебійності та надійності постачань”, – наголосив Тарас Качка.

“Цікаво, що свого часу недостатність і недосконалість даних про торгівлю підштовхнула Хаєка до його ідей про вільний від втручання уряду ринок, який керується реінкарнованою невидимою рукою. Сучасна оцифрованість економіки робить цю руку більш видимою”, – підкреслив Тарас Качка.

“Друге важливе питання – які це шанси для нашого бізнесу? Всі ми знаємо, що в розпорядженні держави є лише два оператори, які можуть здійснювати такі поставки – ДПЗКУ і Аграрний фонд. Всі ми знаємо їх можливості і обмеження. Тому мова не може йти про створення єдиного урядового оператора на кшталт Ост-Індійської Компанії, про яку недавно згадував Дмитро Кулеба. Навпаки – ми орієнтуємося на можливості наших приватних виробників – як існуючих провідних експортерів, так і нових гравців“, – прокоментував Тарас Качка.

“Головний аспект – координація дій між українськими експортерами і покупцями на закордонних ринках. Думаю, що така ефективна координація з боку держави неможлива без торгових представництв і аграрних аташе. Тож наші спроби в продовольчій безпеці лише актуалізують цю роботу”, – сказав Тарас Качка.

“Як не парадоксально, але Ост-Індійська компанія, розчинившись в нетрях ABN AMRO, залишила по собі спадок у вигляді цієї малопомітної, але ефективної координації дій уряду і бізнесу, яку ми бачимо в західноєвропейських державах і яку намагаємося потроху плекати і ми”, – підсумував Тарас Качка.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: