НОВИНИ

Кабачок, редиска і помідор: яка вартість ранніх овочів

17.04.2019 10:23

Сезон ранніх овочів розпочався ще в кінці лютого, за традицією, його відкрили зимові теплиці України першою пропозицією огірка. В квітні пропозиція ранніх овочів суттєво розширилась як в обсягах, так і в асортименті. Сьогодні на гуртових ринках та в роздрібних мережах України, крім українського огірка, пропонується вітчизняна редиска, рання капуста, кабачок та помідор, пише «Інфо-Шувар».

Аналітики зауважили на кілька особливостей поточного сезону:
– Не дивлячись на відносно прохолодну весну, перша редиска та капуста з літніх вітчизняних теплиць з’явилася на ринку, в середньому, на 10 днів раніше, ніж рік тому.
– Ціни на більшість видів ранніх овочів вже на середину квітня значно просіли до рівня минулого року.
– Обсяги імпорту ранніх овочів, за підсумками першого кварталу 2019 року, продемонстрували зростання, в середньому, на 25%.

«Кожного дня ми спостерігаємо за зниженням ціни на ранні овочі і це в т.ч. пов’язано зі  зростанням конкуренції на ринку між вітчизняними виробниками та імпортерами. Наприклад, ринок редиски вже майже повністю зайняли вітчизняні виробники, дуже швидко українські фермери збільшують пристутність на ринку ранньої капусти та огірка. Відповідно, саме по цих позиціях сьогодні ціни знижуються досить швидко, їх рівень вже просів нижче рівня цін, станом на середину квітня 2018 року. В сегменті помідорів та кабачків, поки що, частина імпорту є найбільшою,  тому і ціни тут знижуються досить повільно», – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник проекту «Інфо-Шувар».

За даними моніторингу цін на ОРСП «Шувар», одному з найбільших в Україні гуртових ринків, лідером за зниженням ціни в сегменті вітчизняної продукції в цьому сезоні є редиска, в середині квітня 2019 року вона коштує на 30% дешевше, ніж рік тому. Ціни на огірок за рік знизились на 25%, а рання капуста подешевшала на 20% . Втім, ціни на український тепличний помідор та кабачок, поки що, вищі від минулорічних на 11% та 25%, відповідно.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: