НОВИНИ

Інвестиції в агробізнес впали на 35%

31.05.2020 19:03
lll-1

У січні-березні 2020 року обсяг вкладень у сільському господарстві, мисливстві та надання пов’язаних з ними послуг, зменшився у порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року на 35% – до 7 млрд грн. Про це повідомляється в релізі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», пише agronews.ua.

«Скорочення інвестицій в аграрний сектор економіки на 35,3%, яке відбулося за три місяці 2020 року, — це один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років після початку військових дій на сході України й тимчасової втрати територій АР Крим, частини Донецької й Луганської областей», – наводяться в релізі слова завідувача відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Олександра Захарчука. 

Найбільше зниження обсягів інвестицій в агропромисловій сфері, за даними релізу, зафіксовано у сфері лісового господарства та лісозаготівлі. У порівнянні з першим кварталом 2019 року капіталовкладення зменшилися на 67,1% – до 33,5 млн грн. 

«Таку динаміку можна було б пов’язати з карантинними обмеженнями, які запровадив уряд через пандемію коронавірусу. Однак спад інвестиційного забезпечення стався ще раніше — у 2019 році. Він є наслідком непослідовної та недосконалої інвестиційної політики держави в аграрній сфері, у якій переважають засади залишкового виділення бюджетних коштів на інвестиційні заходи в сільському господарстві», – зазначив Захарчук. 

Він вважає, що для поліпшення інвестиційного забезпечення сільського господарства державі слід сконцентрувати зусилля на реалізації заходів щодо підвищення ефективності діяльності агропідприємств та створення дієвого механізму державної підтримки інноваційно-інвестиційної діяльності сільськогосподарських товаровиробників. Експерт зазначив, що, за даними Держслужби статистики, загальні капітальні інвестиції в національну економіку держави становили лише 76,9 млрд грн, що на 29% менше показника в 108,3 млрд грн за відповідний період минулого року.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: