НОВИНИ

Імпорт сирів перевищує експорт в більш ніж вдвічі

14.02.2019 08:53

За даними Державної фіскальної служби (ДФС), в січні 2019 року імпорт сирів склав 1,18 тис. тонн, що на 35,7% більше показника минулого року. Про це повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.

Так само виріс і експорт вітчизняних сирів, який склав 455 тонн, що на 23,5% більше, ніж в цей період минулого року.

«Рівень споживання сиру в Україні залишається стабільним. Незважаючи на істотне зниження обсягів виробництва, місткість ринку збільшилася на 10%», — відзначають аналітики компанії.

За їх даними у структурі виробництва сирів в Україні переважає частка твердих сортів, яка займає 93%.

«Причини, за якими тверді сири користуються попитом — це висока біологічна цінність, велику різноманітність смаків, а також те, що його складно зробити в домашніх умовах», — відмічають експерти.

Скорочення виробництва сирів в Україні пов’язане з втратою найбільшого ринку збуту. У 2013-2014 роках на Росію припадало понад 80% експорту.

«Закриття цього ринку для української молочної продукції в кілька разів знизило загальний обсяг поставок українського сиру за кордон. У наступні роки вітчизняним виробникам поки не вдалося наростити колишні обсяги поставок, не дивлячись на істотно розширилася географію», — коментують експерти.

Аналітики компанії Pro-Consulting в 2019 році прогнозують збільшення експорту сиру, посилаючись на високу конкуренцію на внутрішньому ринку, а також зростання виробництва твердих сирів для внутрішнього споживача на 4-6% щорічно.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: