ВАЖЛИВО

Хто не зможе купувати ділянки сільгосппризначення

25.06.2021 12:38
Screenshot_3

З 1 липня в Україні відкривається ринок землі, але певні категорії осіб не зможуть купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Про це повідомляє ЛігаMoney, пише agronews.ua.

З 1 липня набере чинності закон, який передбачає відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні. У Міністерстві юстиції розповіли про те, які категорії осіб не зможуть купувати ділянки.

Хто зможе купувати землю з 1 липня

З 1 липня 2021 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть купувати фізичні особи-громадяни України, і лише до 100 га в одні руки.

Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. Ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки.

Громадяни інших держав поки не матимуть права купувати сільгоспділянки в Україні (до проведення відповідного референдуму).

Починаючи з січня 2024 року купувати землю сільгосппризначення зможуть і юридичні особи, але не більше ніж 10 000 га.

Банки зможуть отримувати землю у власність лише як заставне майно. У випадку переходу до банку прав власності на земельну ділянку як заставне майно фінустанова повинна буде продати її за два роки.

Кому заборонено купувати землю

Нова редакція статті 130 Земельного кодексу, яка набуде чинності з 1 липня, передбачає, що за будь-яких умов (у тому числі у разі схвалення на референдумі рішення щодо дозволу іноземцям купувати сільгоспділянки в Україні), забороняється набуття права власності на землю таким категоріям осіб:

– юридичним особам, акціонерами або кінцевими власниками яких є іноземці. Це стосується земельних ділянок сільгосппризначення державної і комунальної власності та ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), якщо такі ділянки розташовані ближче 50 км від державного кордону України;

– юридичним особам, акціонерами або кінцевими власниками яких є громадяни держави-агресора або держави-окупанта. Це стосується будь-яких земельних ділянок сільгосппризначення;

– фізичним особам, які належать або належали до терористичних організацій;

– юридичним особам, акціонерами або кінцевими власниками яких є іноземні держави;

– юридичним особам, у яких неможливо встановити кінцевого власника;

– юридичним особам, кінцеві власники яких зареєстровані в офшорних зонах (перелік офшорних зон затверджується Кабінетом Міністрів України);

– фізичним та юридичним особам, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до закону України “Про санкції”;

– юридичним особам, створеним за законодавством України, що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених Міжнародною групою з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) до списку держав, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Як будуть перевіряти бажаючих придбати сільгоспділянку

Порядок перевірки відповідності набувача земельної сільгоспділянки вищевказаним вимогам був затверджений Кабінетом Міністрів 16 червня 2021 року.

Алгоритм здійснення нотаріусом такої перевірки, зокрема, включатиме:

– встановлення особи набувача;

– встановлення кінцевого власника юридичної особи;

– перевірку застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до закону України “Про санкції”;

– перевірку віднесення набувача до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності, сформованого у визначеному урядом порядку;

– визначення загальної площі відповідних земельних ділянок у власності набувача.

“Проведення перевірки здійснюватиметься з використанням відомостей низки інформаційних систем та реєстрів, зокрема Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також Державного земельного кадастру”, – зазначають у Міністерстві юстиції.

За результатами перевірки набувача нотаріус складатиме протокол із зазначенням інформації про його відповідність або невідповідність вимогам статті 130 Земельного кодексу.

Читайте також: в Україні впровадять дворівневу цифрову трансформацію в агросфері.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: