НОВИНИ

Група дослідників використала відходи пшениці для створення пінополіуретану

12.02.2021 18:06
Garcia Studio, Inc.933 Fielder Avenue NWAtlanta, GA 30318404-892-2334

Група дослідників використала відходи пшениці для створення пінополіуретану.  Щорічно у всьому світі виробляється близько 734 млн тонн пшеничної соломи. Це величезна кількість дешевих відходів, яким і до сьогодні не знайшли чітко визначеного застосування. Про це повідомляє eurekalert.org, пише  agronews.ua.

Нещодавно дослідницькі групи RNM-271 Chemical Engineering і FQM-383 NANOVAL Organic Chemistry в Університеті Кордови знайшли, куди подіти цей сільськогосподарський надлишок матеріалу, використавши його в якості основи для виробництва пінополіуретану.

Пінополіуретан — група газонаповнених пластмас на основі поліуретанів. Цей універсальний в промисловості матеріал, також відомий як поролон, часто виготовляється з побічних продуктів нафти. У нього безліч застосувань в будівництві і автомобілебудуванні в якості герметика, а також теплового і акустичного ізолятора.

Процес переробки пшеничної соломи в поліуретан починається зі зрідження. Так фахівці отримують поліоли, — одну із ключових сполук, що відіграють головну роль у хімічній реакції утворення пінополіуретану.

На сьогоднішній день касторова олія була одним з головних кандидатів у змаганнях за отримання стійкої пінополіуретанової піни, яка не потребує нафти. Але вона не забезпечує необхідної твердості та сухості, коли потрапляє на повітря, що є одним із ключів до правильного утворення поролону. З цієї причини в новому дослідженні було запропоновано замінити 50% цієї рицини олією пшеничної соломи.

«Нам вдалося отримати дуже бажані параметри у виробництві поліуретану, перетворюючи 96% пшениці», — пояснює Естер Рінкон, один із керівників проекту.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: