ІНТЕРВ'Ю

Гроші ростуть під ногами: як заробити на лікарських травах в Україні

30.01.2019 10:45

Україна багата лікарськими травами. Одні збирають їх для власних потреб, інші – вже давно заробляють непогані гроші на зборі та вирощуванні лікарської сировини. Про секрети такої справи в інтерв`ю Аgronews розповів директор компанія “Добротрав” Євгеній Шумейко.

Компанію “Добротрав” було засновано не так давно – у 2015 році. На орендованих 20 гектарах добротравівці вирощують лікарські алтею та кульбабу, ехінацею та валеріану. Іноді сировину скуповують у населення, від фермерів, які самостійно збирають її та сушать.

Українська компанія знана за кордоном. Саме базу клієнтів та постачальників, яка з’явилась за час існування “Добротраву” Євгеній Шумейко вважає основним своїм досягненням.

Хто ж купує ваші товари? Україна, чи за кордоном попит кращий?

– В 2015-2016 роках основні мої клієнти були в Україні. З 2017 року основним напрямком продаж став експорт. Загалом ринок лікарських рослин України досить невеликий і за кордоном набагато більший асортимент позицій затребуваний і як правило ціни вищі.

Хоча є позиції, які в Україну імпортуються, і на них ціни в Україні вище ніж за кордоном.

Основні мої клієнти – це дрібні та середні європейські трейдери. На кінцевих покупців вийти набагато важче, бо на порядок вище вимоги по якості сировини та документальному підтвердженню цієї якості.

І наскільки ж вигідно вирощувати і торгувати лікарськими рослинами в Україні?

–  Залежить від того, наскільки професійно цим займатись, і які стартові позиції Ви маєте. І у вирощуванні, і в торгівлі маса нюансів, і треба значний час щоб їх зрозуміти і почати використовувати собі на користь.

У вирощуванні, як на мене, ключові параметри – це жити цією справою, глибоко розуміти процес біології лікарських рослин і всі нюанси сільського господарства. Плюс необхідно розуміти, кому і за якою ціною Ви будете продавати лікарські рослини. Також необхідно вирощувати декілька видів лікарських трав, щоб перестрахуватись від падіння попиту на певні позиції.

Для торгівлі треба певний оборотний капітал і базу заготівельників, плюс розбиратись в якісних параметрах сировини та мати декілька клієнтів, щоб якщо одному не підійде, завжди можна було продати іншому.

Зі свого досвіду можу сказати, що торгівля вигідніша за вирощування, але це особисто для мене. Якщо людина спеціаліст у сільському господарстві, то для неї можливо буде вигідніше вирощування.

Чи багато зараз конкурентів в Україні?

–  Конкурентів багато і стає все більше. І треба пам’ятати про те, що конкуренція є не лише в Україні, а й про те, що ми конкуруємо з іншими країнами, які мають таку ж сировину інколи дешевше. Такими як Єгипет, Китай, Чилі, Індія, Албанія, Польша, Болгарія.

Що б ви порадили тим, хто мріє почати такий бізнес “з нуля”?

–  По-перше, визначитись з тим хто Ваш клієнт і чому він купить саме у Вас. По-друге, детально все прорахувати. По-третє, не вкладати одразу всі гроші, а спробувати розпочати бізнес з частковими інвестиціями. До того ж слід максимально поспілкуватись з людьми, які вже займаються таким бізнесом. Зазвичай, вони Вам покажуть бізнес з іншого боку, і Ви дізнаєтесь про ті нюанси, про які б по іншому не довідались.

Чи можна на цьому підзаробити міським мешканцям влітку?

– Підзаробити можна, але праця заготівельника важка і виснажлива, і для того щоб заробити, якісь більш-менш серйозні гроші доведеться докласти багато зусиль.

Якщо людина готова багато працювати, в неї є 1-2 вільних горища (для сушки); в неї є в радіусі 2-5 кілометрів багато рослин, на які є попит; в неї є якийсь транспортний засіб, щоб привозити рослини на сушку – то за літо можна заробити кілька десятків тисяч гривень.

Якщо людина просто “романтично” налаштована до лікарських рослин, бо це так класно, екологічно і вона не готова багато й важко працювати, то скоріш за все ніякого заробітку, вона не отримає.

А чи зможуть такі люди правильно зібрати, висушити і реалізувати лікарські трави?

–  Інформації про це дуже багато в інтернеті і спеціалізованих книгах, але як і скрізь є свої нюанси. Починаючи від того, що є схожі рослини і закінчуючи тим, що є нюанси в технологіях сушки, деякі рослини полюбляє міль та інші комахи, тощо.


Що до попиту – на українські трави він тільки ростиме, вважає Євгеній Шумейк. За його словами останнім часом в Польщі, чи Болгарії кількість заготовлених трав зменшується. А ось попит, навпаки – росте.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: