ІНТЕРВ'Ю

Горіхове молоко: унікальний продукт не менш унікального українського підприємства

27.02.2019 14:18


Волоський горіх – продукт корисний. Цей факт беззаперечний. Його їдять просто так, активно додають до багатьох страв. З волоських горіхів роблять варення, бальзами, соуси і… навіть молоко.

Так, горіхове молоко поки що новинка. І не тільки у нас – на ринку всієї Європи немає таких виробників. Його виготовленням займається тільки одне підприємство, розташоване на півдні України – кооператив “Горіх Причорномор’я”. Президент кооперативу Павло Тулба поділився з Аgronews секретами виготовлення горіхового молока.

– Вперше прочитавши про молоко з молодих волоських горіхів, створюється враження, що готують його з плодів, котрі щойно сформувалися, як і варення. Але колір такого молока аж ніяк не може бути білим…

– І все ж воно біле. Так, горіх молочно-воскової стиглості, з якого варять варення, їсти не можна. Однак варення проходить термообробку і такі горіхи споживати можна.

Однак для виготовлення молока використовують зовсім інший етап зрілості – коли горіх тільки-тільки дозрів, і з нього ще можна руками зняти шкірку. За технологією він замочується у воді, очищається. Такі плоди зберігають той самий унікальний смак молодого горіха.

Ми його позиціонуємо, як волоський горіх “фреш”. До того ж така сировина використовується не тільки для молока. Ми його просто продаємо як окремий продукт.

– Тоді молока в горіховому молоці немає взагалі?

– Ні. Тільки горіх і вода. Це безлактозний продукт.

– Скільки потрібно очищених горіхів для літра такого молока?

– 300 грам. Для літра рідини.

– А яке на смак горіхове молоко?

– За смаком воно практично ідентичне молодим горіхам.

Однак наразі ми призупинили виробництво горіхового молока. Ми боремося за стабілізацію. Проблема в чому: якщо ми хочемо заявити про супер-корисний продукт, то в ідеалі його варто було б виготовляти без термообробки.

Але по факту всі мережі та всі наші потенційні дистрибютери не дуже хочуть продавати продукт, котрий має короткий термін реалізації. Те молоко, яке ми виробляємо, має термін зберігання максимум дві доби в холодильнику.

Це продукт, який дуже швидко псується. Ми хотіли запропонувати ринку продавати його замороженим. Ми робили пробні партії, але, мабуть, наші дистрибютери, дилери, та й покупці не готові купувати продукт і чекати поки він розморозиться. Це не зручно. Всі хочуть купити і одразу вжити.

Зараз ми вивчаємо можливості стабілізації цього продукту, щоб не вбити всі його корисні властивості. Ми наразі проводимо лабораторні дослідження. Поки ж продаємо проміжні продукти.

– Проміжні продукти?

– Заморожений горіх дуже популярний в спортивних клубах і студіях йоги. Сухого горіха ви багато не з’їсте – максимум 50 грам. Зовсім інша справа заморожений горіх – трохи підтанувши, а в ньому вологи мало, його вже можна вживати в їжу. Зазвичай, такого горіха можна з’їсти грам 200 не помічаючи.

Такі горіхи дуже незвичайні на смак, але дуже корисні для організму, так як засвоюються практично всі. Сухий горіх засвоюється приблизно тільки на 40%.

Поки випускаємо заморожені горіхи і сухі. Ми їх і глазур’ю покриває, і медом заливаємо. Це така альтернатива батончикам.

До виробництва молока повернемося потім. Проблема стабілізації для нас має значення. Хотілося б більше зберегти корисних властивостей.

– Наскільки трудомісткий процес виготовлення молока з горіхів?

– Це дійсно важко. Потрібно досить дороге обладнання. Подібне ніхто не робить навіть в Європі. Це робимо тільки ми і в Китаї.

У Китаї ніхто не їсть горіх в іншому вигляді. Сухий горіх в Китаї взагалі не вживають. Тільки горіхи, перероблені за технологією, як ми це робимо.

У цій країні великий попит на горіхове молоко. Вони його розливають в жерстяні банки, як енергетичні напої, і продають. Якщо вони вживають в їжу горіх, то тільки після замочування його у воді.

– Ви, бува, не на китайський ринок націлили виробництво горіхового молока?

– Ні. Це не має сенсу, оскільки в Китаї це жорстка державна монополія. Такий бізнес у них держава контролює. На сьогоднішній день практично вся продукція на китайський ринок потрапляє з величезними труднощами.

У нас досі не підписано з Китаєм фітосанітарних угод на цілу низку продукції. Вони запускають на ринок тільки те, що вважають за потрібне. Ви не можете просто так приїхати в Китай зі своєю продукцією.

– Обладнання для виробництва теж китайське?

– Китайське. В Україні не виробляють нічого подібного.

– Скільки ж молока після відновлення напрямку ви зможете виробляти?

– Плануємо виробляти мінімально в районі 2-х тонн молока на добу.

– Якою буде вартість горіхового молока вже на прилавках магазинів?

– Сьогодні ми бачимо, що літр горіхового молока коштуватиме десь приблизно 28-30 гривень.

– За ціною таке молоко не дорожче від звичайного.

– Так. Воно буде досить доступним. До того ж це безлактозний продукт. Їжа, яка підходить людям в період посту, коли багато хто відмовляється від тваринного білка, для спортсменів, для тих, хто веде здоровий спосіб життя… Вельми цікавий смак у кави з горіховим молоком.

– Де плануєте реалізовувати горіхове молоко?

– Поки плануємо охопити найближчий регіон – Одесу. Хочемо проаналізувати ринок, і побачити з якими проблемами може зіштовхнутися наш продукт. Потім розширюватимемося далі. Продукт новий – такого в Україні ще ніхто не робив.

– А якщо конкуренти все ж з’являться?

– Я не хвилююсь з цього приводу. По-перше, ми – виробники. Зокрема, ми і горіхи самі вирощуємо. По-друге, це досить дорога інвестиція і конкуренти повинні розуміти, що це не так просто, як здається.

Конкуренти будуть завжди. Але ми завжди будемо робити щось інше, щось нове.


Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: