НОВИНИ

Глобальне потепління викликає накопичення в рисі шкідливих елементів

05.12.2019 16:21
380729_1

Потепління призводить до підвищення рівню миш’яку в зернах рису. Такого висновку дійшли вчені з Університету Вашингтона в результаті проведених над рисом експериментів. Миш’як є елементом земної кори і в дуже малій кількості присутній у воді, ґрунті та повітрі. Посіви поглинають миш’як у міру свого росту, пише racurs.ua.

Учені порівняли рівень поглинання миш’яку рисом за чотирьох різних температурних умов. Деякі рослини вирощували в нормальних умовах для американського штату Каліфорнія — в середньому протягом дня 25° С.

Інші вирощувались за температури, яка відображала різні потенційні рівні потепління для цього регіону до кінця XXI століття: 28°C, 30,5°C та 33°C. Температура в нічний час була на 2°C холоднішою, ніж вдень для всіх рослин.

З підвищенням температури учені помітили посилення поглинання миш’яку в кожній частині рослини, за якою вони стежили — включаючи рисові зерна.

«Для стебла і листя спостерігається чіткий крок вперед в концентрації миш’яку в міру підвищення температури. Що стосується зерна, то найвища температура піддавала рослини настільки великому стресу, що вони не утворювали ніяких зерен. Але два інших прогнози підвищення температури показують аналогічне збільшення вмісту миш’яку в рисових зернах», — наголошують дослідники.

При цьому, концентрація миш’яку в зерні між низькотемпературними і високотемпературними варіантами збільшилася більш ніж у три рази.

Зараз учені працюють над тим, щоб розробити метод, який дозволив би їм побачити, які форми миш’яку є в різних частинах рослини. Таким чином вони зможуть отримати кращу картину будь-яких потенційних ризиків для здоров’я людей.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: