НОВИНИ

Херсонські фермери зводять дамби, щоб підняти рівень води для зрошення

19.08.2021 08:09
загружено

Немає води в каналі – немає зрошення на полях. Через відсутність води у Північно-Кримському каналі на ділянці 16 км місцевим аграріям не вистачає вологи. Чому виникла така ситуація і який є вихід. Повідомяє Суспільне, agronews.ua.

Дмитру Цапу 23, він – фермер, на землі господарює 3 роки. Вирощує пшеницю. Його господарство розташоване на території Мирненської селищної ради, яка межує з тимчасово окупованим Кримом. Чоловік говорить, через те, що у каналі критично низький рівень води, він не може зрошувати поля.

“По колу ми косили по 15 центнерів з гектара, що було критично мало. Ми змогли заплатити за паї і посіяти знову свої площі. Додатково не отримали жодного прибутку”, _ говорить Дмитро Цап.

Дмитро розказав, що техніку, яку придбав минулого року, досі не запустив в експлуатацію. Валіївську машину придбав торік, але не може нею користуватися, бо у каналі немає води. Говорить, треба зробити перекриття, підняти воду. Сама машина обійшлася у 80 тисяч доларів, труба, електричні щити, електричний кабель – це ще тисяч 200 гривень, – додав чоловік.

На побудову тимчасової дамби фермер отримав дозвіл в управлінні Північно-Кримського каналу. Він говорить, що фермери зводять такі споруди, щоб зрошувати свої поля.

Тимчасову дамбу за 16 кілометрів від головної перегороджувальної споруди на 107 км будували у 2014 році за ініціативи рисосіючих підприємств. Обійшлася вона у 900 тисяч гривень. На сьогодні дамба потребує ремонту – говорить голова Мирненської селищної ради Андрій Сучок.

“Це – сільгосппрацівники склалися і побудували, управління ПКК допомагало. Там вище у нас рисові системи і щоб їх наповнити, треба було підняти рівень води. Зробили тимчасово, а у нас завжди тимчасове залишається назавжди. Вона вже потребує ремонту. Вона вже протікає, треба ремонтувати, підтримувати. З держбюджету на утримання цієї дамби гроші не виділяються”, – говорить Андрій Сучок.

Андрій Сучок додає, що від тимчасової дамби до основної перегороджувальної споруди 16 км, саме на цій ділянці фермери не можуть зрошувати землі. Будівництво капітальної перегороджувальної споруди розпочалося у 2015 році. У 2017 році його призупинили.

Від цієї споруди до тимчасово окупованої території 500 метрів. Води у каналі немає. Заповнений він до 91 кілометру, говорить начальниця відділу водокористування управління Північно-Кримського каналу Наталя Тарапун. Та додає, яким може бути у фермерів вихід із ситуації.

“Вони можуть самі змінити своє положення, вони можуть за допомоги насосної пересувної станції підкачувати воду на свої поля. Якщо ця дамба добудується і ця частина каналу заповниться водою, у Херсонрибгоспу є сифон і вони могли б там брати”, – каже Наталя Тарапун.

Капітальна споруда в експлуатацію не введена. На цій дамбі стоять два затвори по 20 метрів, вони нерегульовані, немає підйомних механізмів, тому технічно неможливо подати воду на Крим, говорить Наталя Тарапун. Яка готовність дамби на сьогодні та скільки потрібно грошей, щоб завершити її будівництво, розказав голова облдержадміністрації Сергій Козир.

“Збудована вона більше ніж на 90 %. Залишились деталі. Ми надіслали усі необхідні документи до прем’єр – міністра, до Міністерства АП, держводагентства. Вартість її близько 76 млн, залишкова вартість 25 – 26 млн. для того, щоб вона повністю функціонувала”, – говорить Сергій Козир.

Староста Преображенського округу Мирненської селищної ради Лілія Сімейко говорить, те, що немає води на ділянці 16 км у Північно-Кримському каналі, стало відчутнішим з 2018 року. Жінка каже, з 18-го року тут були викиди з Титану, немає води на водосховищі і викиди повністю лягали на село. Раніше сховище брало їх на себе, зараз селище стоїть в тумані. Додає, майже кожна друга смерть – онко.

Термін добудови основної дамби поки невідомий, говорить голова облдержадміністрації. Додає, що Крим може отримати звідси воду тільки після повної деокупації.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: