НОВИНИ

Ґрунтова посуха охопила близько третини засіяних площ в Україні

09.07.2022 09:07
de-trivaє-silna-posuha-golovnij-agrometeorolog-povidomlyaє

Погодні умови червня на більшій частині  території країни у цілому були задовільними для розвитку усіх сільськогосподарських культур. А ґрунтова посуха, що  розпочалася під ранніми хлібами на початку місяця, не набула  дуже великого масштабу по території, за експертною оцінкою охоплювала близько третини засіяних прощ. Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише agronews.ua.

Прискоренню розвитку ранніх зернових сільгоспкультур сприяло значне зменшення вмісту вологи у ґрунті та підвищення температури повітря та ґрунту. Невеликі дощі у червні  на більшій частині території країни дещо пом’якшили  триваючий дефіцит опадів, проте не завадили погіршенню вологозабезпечення у період формування та наливу зерна ранніх хлібів. 

До кінця місяця зволоження ґрунту під ранніми хлібами на більшості площ ще залишалося достатнім, в окремих районах внаслідок сильних дощів в останні дні місяця відмічалося навіть надмірне зволоження для періоду формування та наливу зерна.

Одночасно на окремих площах центральних, південних та Київської областей рівень запасів продуктивної вологи досяг критичних значень (менше 20 мм у метровому шарі ґрунту), місцями спостерігалося повне висихання метрового шару ґрунту.

У пізніх теплолюбних технічних, овочевих та баштанних культур, які потерпали від дефіциту тепла у весняний період, та на посівах яких спостерігалися слабкі ростові процеси, із підвищенням нічних та денних температур повітря відбулося покращення загального стану та прискорення розвитку.

Малосприятливі агрометеорологічні умови відмічалися у районах, де пройшли сильні дощі та випадав град, що призводило до локального полягання посівів зернових культур, завдано шкоди городнім та плодовим.

Спекотна погода, яка переважала упродовж третьої декади червня, обумовила прискорення дозрівання зерна ранніх хлібів та розвиток  пізніх сільгоспкультур. На багатьох площах південних та центральних областей зерно досягло воскової стиглості, розпочався збір урожаю зернових.

Одночасно підвищення температури ґрунту на глибині 10 см до +25°С і вище погіршувало процеси бульбоутворення картоплі та росту кореню цукрових буряків.

Читайте також: Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: