НОВИНИ

Гербіциди: хімічний склад, плюси та мінуси використання

08.04.2023 11:07
640х360

Сучасне сільське господарство неможливе без активного використання хімії. Для швидкого та ефективного знищення бур’янів на полях аграрії використовують гербіциди, без яких врожайність може скорочуватись на 70-75%.

Бур’яни забирають з ґрунту вологу та поживні речовини, помітно пригнічують культурні рослини на полях. Майже єдиним ефективним засобом боротьби з бур’янами на полях великої площі є використання пестицидів різного механізму дії (гербіцидів). Вони швидко знищують бур’ян, що також слугує додатковим захистом культурних рослин від захворювань, які переносяться грибками та бактеріями.

Хімічний склад гербіцидів: особливості впливу на бур’яни

Існує велика кількість гербіцидних препаратів на основі різних діючих речовин. Найбільше поширення отримали гербіциди на основі таких активних речовин, як нікосульфурон, тифенсульфурон-метил, гліфосат, дикамба, хлорсульфурон, тріасульфурон, клопіралід, метрибузин, оксифлуорфен, хізалофоп-п-ептил.

Вони по різному впливають на рослини та призначені для боротьби з певними видами бур’янів. Перерахуємо основні властивості кожної діючої речовини:

  1. Бур’янів та чутливих однорічних дводольних бур’янів. Гербіциди з цією активною речовиною рекомендують для післясходової обробки зернових, сої, льону та кукурудзи. Діюча речовина має системну дію, проникає у рослини через листя блокує фермент ацетолактатсинтазу (АЛС), внаслідок чого зупиняється синтез ферментів лейцин, ізолейцин та валін
  • Нікосульфурон – це системний післясходовий гербіцид. Активна речовина всмоктується через листя та коріння, потім транспортується по рослині. Вона пригнічує дію рослинного ферменту ацетолактатсинтази, що призводить до блокування вироблення декількох амінокислот, які необхідні для поділу клітин. Гербіцид застосовують для боротьби з однорічними та багаторічними злаковими бур’янами та деякими однорічними дводольними бурянами.
  • Гліфосат – неселективний системний гербіцид, який знищує однорічні та багаторічні бур’яни. Має широкий спектр активності, Рекомендований для застосування у виноградниках, плодових садах, на чайних плантаціях та посадках цитрусових (дуже актуально в Україні). Поля, призначені для посіву сільськогосподарських культур, пари, несільськогосподарські угіддя та ін.
  • Дикамба – синтетичний ауксин, який розробили ще в 1965 році. Має системну листову дію, рекомендований для боротьби проти однорічних та багаторічних широколистих. Активна речовина здатна рухатися по рослині від листя до коренів.
  • Клопіралід – високоактивний післясходовий гербіцид. Має високу гербіцидну активність щодо бур’янів, стійких до арилоксиалканкарбонових кислот та їх похідних, а саме однорічні дводольні, у тому числі стійкі до 2,4–Д, та багаторічні коренепаросткові бур’яни . Гербіцид відрізняється вибірковістю стосовно льону, зернових культур сімейства хрестоцвітних, цукрових буряків.
  • Метрибузин – речовина, що відноситься до триазинонів, інгібує фотосинтез, діє, як через листя, так і через ґрунт. Ефективний для захисту посадок  овочевих культур, люцерни другого року вегетації, сої, моркви, картоплі, пшениці від однорічних широколистих та злакових бур’янів.
  • Оксифлуорфен – селективний гербіцид з широким спектром дії. Рекомендований для знищення однорічних дводольних та деяких однорічних злакових бур’янів при вирощуванні соняшника цибулі, крім цибулі «на перо».
  • Хізалофоп-П-етил – діюча речовина вибіркової дії, що ефективна для боротьби з багаторічними злаковими бур’янами та однорічними злаковими бурянами на посівах сої, цукрових буряків, картоплі, соняшнику, бавовнику та інших дводольних культур. Гербіцид швидко поглинається та легко переміщується в рослині, повністю руйнує меристематичні тканини кореневищ. Загибель бур’янів відбувається через 7-10 днів.

Для підвищення ефективності до складу деяких гербіцидних препаратів входить не одна активна речовина, а декілька. Наприклад, гербіцид Прометей на основі нікосульфурону та тифенсульфурону-метилу швидко знищує однорічні та багаторічні злакові та дводольні бур’яни у посівах кукурудзи. Бур’яни повністю гинуть вже через 10-20 днів.

Основні переваги та недоліки гербіцидної обробки

Гербіциди швидко знищують конкурентів культурних рослин, на деякий час пригнічують ріст нових бур’янів. Завдяки їх використанню значно збільшується врожайність, зменшується трудозатратність догляду за посівами

Недоліком гербіцидів є токсичність – вони потенційно небезпечні для навколишнього середовища та людей. Використання хімії може порушити мікрофлору ґрунту, тому порушення дозування, що рекомендоване виробником, неприпустиме.

Компанії-виробники пропонують для потреб сільського господарства цілий арсенал препаратів, які ефективно знищують бур’яни різних видів. Сучасні засоби порівняно безпечні для навколишнього середовища, в тому числі для корисних комах.

При виборі препарату варто враховувати спрямованість і спектр дії, безпечність для культурних рослин, ступінь негативного впливу на ґрунт, перелік культурних рослин, для яких рекомендовано засіб. Наприклад, препарат Прометей варто використовувати лише на ділянках з кукурудзою.



Перегляди: 90
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: