НОВИНИ

Геопортал показує тисячі осіб, які кілька разів отримували земельні ділянки

22.10.2021 11:01
image-47

На геопорталі оприлюднено імена понад 4 тисяч громадян, які кілька разів скористалися правом безоплатної приватизації земельних ділянок. Про це повідомляє  пресслужба Мінагрополітики, пише agronews.ua.

«На нашому геопорталі в режимі реального часу можна побачити імена людей, які три, чотири, а то й п’ять разів отримували землю. Просто натискаєте на будь-яку земельну ділянку й одразу бачите всі офіційні документи власника. Зараз над цим працюють правоохоронні органи. 4 тисячі громадян – це перша хвиля, яку ми оприлюднили», – розповів Лещенко.

За його словами, це тільки початок, і геопортал продовжить поповнюватися такою інформацією.

«Невдовзі ми оприлюднимо імена юридичних осіб, яких не мало бути в рамках земельного ринку, бо ми їх виключили з обігу, а вони встигли акумулювати сотні гектарів землі, купуючи й продаючи її. Навіть уночі 30 червня ще торгували, відчужували землю, робили перекидку. Серед цих громадян є люди, які ні доходів не мають, ні постійного місця проживання, а водночас є засновниками компанії, в якої на балансі – 700 га. Дивимося – і виявляється, що там замішана сім’я чиновника, який керував обласним управлінням Держгеокадастру, наприклад. Феноменальні збіги. Багато документів знищувалися», – зазначив міністр.

Він запевнив, що в таких випадках земля, яка з державної власності перейшла у приватну, має повернутися у комунальну через рішення суду.

«Ми це так не залишимо. Або через суд вирішуватимемо, або через добровільну відмову цих людей від землі на користь громад. В іншому випадку це шахрайство, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Людина, яка подала заявку і стверджувала, що ніколи раніше не отримувала земельну ділянку, а паралельно в різних областях мала по 2 га, має відповісти за свій обман перед державою», – підсумував Лещенко.

Як повідомлялося, Роман Лещенко заявив, що безоплатна приватизація землі в нинішньому форматі є інструментом, який дозволяє зловживати цим правом.

За словами міністра, Мінагрополітики ініціюватиме суспільне обговорення для того, щоб замінити право на безоплатну приватизацію у «фізичних» гектарах правом на фіксовану знижку при купівлі та отриманні в оренду державних земель.

Нагадаємо, що На вихідних очікується різке похолодання.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: