НОВИНИ

Французьким виробникам фуа-гра загрожує катастрофа

04.11.2022 18:09
00022811

Французькі виробники фуа-гра зіштовхнулися із катастрофою. Великий спалах пташиного грипу цієї зими і навесні призвів до серйозної нестачі для нового виробничого циклу. Про це повідомляє Украгроконсалт, пише agronews.ua.

Організація з виробництва фуа-гра, CIFOG, попередила, що делікатесів у продажу, ймовірно, буде набагато менше на Різдво. Організація також звернулася до уряду з проханням про термінову підтримку, щоб запобігти виходу багатьох виробників із галузі.

Наймасовіший спалах

Хоча Франція була вражена пташиним грипом 2 з 3 попередніх зим, спалах 2021–2022 років був наймасштабнішим у її історії. Загалом постраждало понад 1600 птахівників, і понад 16 мільйонів тварин було вибраковано для запобігання подальшому поширенню.

Але на відміну від попередніх спалахів, цього разу сильно постраждав не лише південний захід країни (в основному регіони Ланди та Жер), але епідемія також вразила департамент Пеї-де-ла-Луар та район Вандеї далі на північ уздовж узбережжя. У північному регіоні пташиний грип був виявлений в основному на батьківських фермах, які виробляють пташенят.

Згідно з правилами, всі тварини в заражених приміщеннях повинні бути вибраковані, а всі приміщення повинні бути ретельно очищені та продезінфіковані та залишені порожніми на 4 тижні, перш ніж можна буде розпочати якийсь новий виробничий цикл.

Таким чином, багатьом виробникам у південно-західних регіонах з інтенсивним розведенням качок деякий час тому було дозволено наново заповнити свої пташники, і багато хто з усіх сил намагався знайти для цього нових курчат, але зіткнувся з проблемами.

«Ця величезна нестача пов’язана з безпрецедентним впливом цієї епідемії на інкубаційний сектор, особливо в Пеї-де-ла-Луар, регіоні, що становить 100% світової генетики та понад 70% французького репродуктивного потенціалу мулларда. Майже 90% виробників були вражені і знадобиться багато місяців, перш ніж цей ресурс можна буде відновити знову», — йдеться у листі міжпрофесійної організації з виробництва фуа-гра Comité interprofessionnel des palmipèdes à foie gras (CIFOG).

«Незважаючи на інтенсивні зусилля інтеграторів із перезапуску своїх стад, за оцінками фахівців, виробники зможуть забезпечити менше 50% необхідних тварин для перезапуску галузі. Ми не очікуємо повернення до більш нормальної ситуації до другого кварталу 2023 року», – додали представники CIFOG.

Тому організація звернулася за терміновою допомогою до міністра сільського господарства та продовольчого суверенітету Марка Фено. «Ми хочемо попередити міністра про надзвичайну серйозність ситуації у секторі як для виробників, так і для всіх фахівців, яким терміново потрібна додаткова фінансова підтримка. Хоча виробникам на південному заході, у регіонах Пеї-де-ла-Луар та Перигор дозволено відновити виробництво, їм серйозно заважає гостра нестача курчат. Більшість із них не можуть отримати те, що вони замовили, і немає жодної компенсації. Все це створює катастрофічну ситуацію для всього сектора», – заявили в CIFOG.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: