НОВИНИ

Виявлено, що врожайність картоплі залежить від її фізіологічного віку

02.04.2020 10:32
03712087

Фізіологічний вік картоплі надзвичайно важливий у її вирощуванні. Він вирішує, наскільки раннім буде врожай та який розмір матимуть бульби. Фізіологічний вік зазвичай відрізняється від хронологічного віку, публікує результати досліджень проф. Кері Кріф Хаффман Вулеб з Університету штату Вашингтон у potatonewstoday. Про це пише agronews.ua.

Хронологічний вік – це кількість днів з моменту утворення бульби, тоді як фізіологічний вік відображає стан всередині бульби.

Фізіологічний вік відноситься до внутрішнього віку бульби, оскільки на нього впливають біохімічні зміни всередині бульби. Фізіологічний вік з часом прогресує, як і в хронологічному віці, але генетика (сортові характеристики), стрес та умови зберігання мають великий вплив на цей вік.

Професор В. Волхеб у своєму аналізі посилається на процес старіння людей. Деякі люди здаються набагато молодшими, або старшими, ніж є насправді. Генетика значною мірою відповідає за те, як ми старіємо, але вибір способу життя також може мати суттєвий вплив на це. Добре відомо, що стрес прискорює процес старіння у людини. Так само це відбувається і у рослин.

Рослини дихають, щоб звільнити енергію, необхідну для збереження клітин. Коли рослини піддаються стресу, вони дихають інтенсивніше. При всіх умовах підвищення інтенсивності дихання прискорюється процес старіння бульб. Сюди входять екстремальні температури, вологісний стрес, дефіцит поживних речовин, пошкодження шкідниками або жорстке поводження з посівами, – каже проф. C. Волеб. Проведене дослідження показує, що період після збирання врожаю має набагато більший вплив на швидкість фізіологічного старіння бульб картоплі, ніж протягом вегетаційного періоду.

У фізіологічно молодих бульбах відбувається явище верхівкового домінування, яке спонукає до зростання одного головного пагона, а не гіллястих пагонів. Для фізіологічно молодших бульб картоплі створюється рослина з меншою кількістю стебел, але зі значно більшими розмірами бульб.

Фізіологічно старша насіннєва картопля, як правило, дає менше листя і досягає зрілості раніше, ніж фізіологічно молода насінна картопля.

Більш старі фізіологічні насіннєві картоплі мають більший потенціал урожайності для раннього врожаю, де бажані менші розміри бульб. Посадка старої насіннєвої картоплі може бути корисною при вирощуванні сортів, які, як правило, дають занадто великі бульби.

Молодша фізіологічно насіннєва картопля з’являється повільніше, але дає більш сильну рослину з більш тривалим часом росту бульб і затримкою дозрівання. Така насінна картопля добре працює там, де бажані більші розміри цибулин і високий урожай.

Старіший посадковий матеріал має менший потенціал для отримання високих врожаїв у тривалий вегетаційний період, але фермери можуть втручатися у цей процес, правильно керуючи підживленням азотом. Додавання азотних добрив може частково подолати наслідки старіння та затримати початок старіння бульб.

Що стосується старіння насіннєвої картоплі, ми можемо це зробити, підвищивши температуру збереження. Чим вище температура, тим швидше старіння. Це ж стосується будь-яких мікрокліматичних змін у сховищі, що спричиняють напругу в бульбах.

Однак бажаючи обмежити процес старіння, слід подбати про найоптимальніші умови зберігання для даного сорту, а якщо умови дозволяють, слід як можна швидше посадити картоплю.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: