ВАЖЛИВО

Фермери виходять на попереджувальний страйк через тиск податкової

24.02.2021 14:18
153355044_245428093846216_7422627959187151541_n

Українські фермери оголосили попереджувальний страйк 16 березня о 9-00. Причина – тиск податкової на агрогалузь, зокрема на середні і дрібні фермерські господарства. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнського Конгресу Фермерів, пише agronews.ua.

«До цього часу влада має відреагувати на вимоги працівників галузі», – такий ультиматум озвучив голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник під час прес-конференції.

«В областях ми закликаємо виходити до будівель ОДА, а в Києві – своя акція. Сьогодні починаємо створювати страйкоми і запрошуємо до цього всі інші аграрні асоціації, кого торкається біда з податковими перевірками і штрафами. Закликаємо долучитись усіх фермерів».

Аграрії вимагають скасування ліцензій на зберігання пального для власних потреб, замінити це ліцензування простим декларуванням, удесятеро зменшити штрафи за зберігання цього пального (зараз сума сягає 500 тис. грн..), продовжити мораторій на перевірки від держорганів до кінця карантину та повернення спец режиму ПДВ для агровиробників.

«Ми надавали запит у податкову стосовно того, що відбувається зараз з перевірками по пальному. Відповідь шокувала – податкова перевиконала план перевірок утричі. Тобто, зазвичай державні органи перевіряють 5% суб’єктів, але серед тих хто отримав ліцензії на пальне, перевірили вже 15%. Про штрафи нам не відповіли, але уявити це не важко, бо під час перевірок податківці тиснуть на фермерів і створюють стресові ситуації, коли керівник ферм-господарства підписує усі протоколи, які показують», – розповідає голова Конгресу Фермерів.

Анатолій Гайворонський, заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів, розповів, що під час перевірок чіпляються податківці до найменших недоліків:

«Бочка для солярки на колесах, хоча нікуди не їде, а у дворі стоїть. Це вже вважається не зберіганням, а перевезенням. Значить скасування ліцензії і штраф. Вони нас в тінь заганяють!», – розповів один з фермерів.

Григорій Шамрицький, Конгрес Фермерів Полтавщини додає:

«Ми останнім часом переконували фермерів області, що потрібно виходити з тіні, працювати в білу, платити податки. Переконували фермерів, що існують програми підтримки держави. Фермери ставали легальними, переходили в законну площину. І тепер вони змушені отримувати ці ліцензії, а отже – перевірки і штрафи. Бо в тебе неправильна бочка, не так закопана чи на колесхах».

«Конгрес Фермерів розробив проєкт закону, який внормовує цю проблему зі зберіганням пального, але щоб його ухвалила Верховна Рада потрібен час. І поки документ розглядатимуть податкова вже зараз повинна зупинити перевірки аграріїв і припинити їх кошмарити», – пояснює вихід з ситуації Іван Слободяник.

Йдеться про запровадження ліцензування місць зберігання пального для власних потреб. Ідея полягала в детінізації ринку пального, але під дію закону потрапили і аграрії.

«Автором цього податкового безладу став Данило Гетьманцев, голова податкового комітету ВР. Ще тоді аграрні асоціації виступали проти внесення агропідприємств у перелік на ліцензування, але, на жаль, не змогли відстояти позицію. Адже всі розуміли, що податкова піде саме до фермерів. Тому зараз Верховна Рада має відмотати назад недолугі рішення пана Гетьманцева, а податкова – припинити штрафувати», – наголошує голова Конгресу Фермерів.

Нагадаємо, що всіх аграріїв зобов’язали з 1 липня 2019 року отримати спеціальні дозволи на зберігання пального. З осені 2020 року почались масові перевірки всіх господарств, які отримали ліцензію на зберігання пального для власних потреб і часто після цих перевірок ліцензій позбавляли. Штраф за зберігання пального без ліцензії складає 500 тис. грн.

В агарній сфері України зареєстровано 50 тис суб’єктів господарювання, з яких 40 тис. – це фермери. Сільське господарство формує 19% ВВП України, а 40% валютної виручки надходить саме від експорту агропродукції.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: