НОВИНИ

Стало відомо, які сорти картоплі обирають українські фермери

31.01.2022 18:02
картопля-920x675 (1)

Картопля в Україні не тільки другий хліб, а й перспективна і доволі прибуткова ніша для фермерів. Щороку з’являються нові сорти картоплі, ще кращі та більш перспективніші. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Зокрема картопля сорту «Парадізо». Вона не тільки ідеально підходить для переробки, яка в Україні сьогодні набирає обертів, але й вимагає не так багато азотних добрив, що наразі найбільш актуально для українських аграріїв.

«Серед українських фермерів дедалі більше популярності здобувають ті сорти картоплі, які є стійкими до хвороб і вірусів, мають підвищену посухо- та стресостійкість, але при цьому не втрачають у врожайності та товарності. «Парадізо» – новий високоврожайний сорт столового призначення. Він належить до універсального кулінарного типу з хорошими смаковими властивостями. Бульби цього сорту мало чутливі до механічних пошкоджень та темних плям, мають високу посухо та стресостійкість, що є не мало важливим і досить актуальним при сьогоднішніх кліматичних умовах», – розповів в коментарі для SEEDS директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

Однак чи не найголовніша перевага цього сорту – це менша кількість азотних добрив, які потрібні для гарного росту бульб.

«Сорт позитивно реагує і на зменшені норми внесення азотних добрив (-20% від стандартної норми). Також особливістю цього сорту є те, що він може швидко накопичувати товарну урожайність бульб до настання високих температур. До того ж сорт «Парадізо» має гладеньку шкірочку та мілкі вічка на бульбах, а це забезпечує гарний товарний вигляд сорту, цю можливість можна вдало використовувати і для пакування», – зазначає Микола Гордійчук.

Однак справжнім фаворитом серед українських фермерів готується стати картопля сорту «Алюетт».

«Картопля сорту «Алюетт» належить до сортів «нового покоління». Такі сорти характеризуються високою стійкістю до фітофторозу листя та бульб. Перевагою інноваційних сортів є те що під час вирощування їх в процесі вегетаційного періоду можна зменшити кількість їх обробок. Це дуже важливо сьогодні, адже фермери зможуть зекономити на дорогих препаратах, які наразі подорожчали як і добрива. В Німеччині та Голландії його вирощують саме, за так званою технологією БІО», – акцентує увагу Микола Гордійчук.

Крім того цей сорт має яскраво жовте забарвлення м’якуша, що дуже подобається українським господиням і хороші кулінарні властивості. Сорт «Алюетт» до того ж має доволі високий вміст сухих речовин (21-23%) і підходить не тільки для споживання, а й для переробки.

«Алюетт» – новий середньоранній, універсальний, великобульбовий сорт столового призначення. В Європі цей сорт займає провідне місце і використовується для пакування.

«Усі нові сорти придатні як для звичайного так і для органічного вирощування, а також занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2021 році», – додає директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

Читайте також: У лютому очікується суттєве подорожчання всіх продуктів



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: