НОВИНИ

Фермери очікують подорожчання картоплі

23.09.2021 10:33
EU-Kommission genehmigt Stärkekartoffel Amflora / EU Commission approves Amflora starch potato

Керівники СТОВ «Плато», що в Броварському районі Київської області, – брати Валентин та Олег Плаксі  очікують подорожчання картоплі. Адже цього року через тепловий стрес урожай картоплі нижчий, ніж зазвичай. А низька ціна картоплі пояснюється продажем бульб, непридатних до тривалого зберігання. Про це повідомляє журнал «Плантатор», пише agronews.ua.

«Уже зараз очевидно, що врожайність картоплі в підсумку буде меншою, ніж торік, –  поділився спостереженнями Валентин Плакся. – Навіть на поливних ділянках рослини під час спеки мали надто великий стрес і не змогли реалізувати свій потенціал. А спека

влітку була тривала, кілька тижнів під 40°С. Через те маємо багато дрібних, нетоварних бульб, вони не набрали потрібного калібру. На богарі ми тільки почали копати з другої декади вересня, там рослини мали ще більший стрес, багато бульб з ознаками вторинного росту». 

Фермер пояснив, що донедавна ціна на картоплю була невисокою, на початку вересня – в межах 5 грн/кг, оскільки фермери Півдня масово скидали на ринок урожай, який не міг зберігатися і який треба було терміново продати. 

«Але ми очікуємо зростання ціни, адже врожайність картоплі середніх і пізніх термінів достигання по Україні менша порівняно з минулим роком», – додав Валентин Плакся.

Фермери на поливних землях отримали  врожай сорту Еволюшн 40 т/га, сорту Коломба — 30–35 т/га, аналогічна врожайність у сорту Гранада.

СТОВ «Плато» має в обробітку 800 га землі, на 170 га вирощується картопля столових сортів. Частину картопляного клину (50 га) вирощують на поливі.

Нагадаємо, що Стало відомо, чому ліквідовано найбільшого виробника мінеральних добрив в Україні.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: