НОВИНИ

Українські фермери не можуть отримати дешеві кредити

20.11.2020 13:42
5b66bb28-d771-4e41-b6f8-bff7c0884edc

Фермери не можуть отримати дешеві банківські кредити. Бракує ліній для миття, сортування, пакування продукції. Про це повідомляє gazeta.ua, пише agronews.ua.

«Йдеться про стабільне забезпечення населення якісною продукцією, збільшення виробництва продукції з високою доданою вартістю. Також необхідно посилити присутність України на світовому ринку, — говорить Тарас Висоцький, заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. — Державна програма розрахована на малі, середні фермерські господарства. За прогнозами, собівартість продукції вдасться зменшити на 20–30%. А в галузь залучити не менш як 100 мільйонів доларів іноземних інвестицій. Створити 55 тисяч нових робочих місць. Також стимулювати розвиток вітчизняного машинобудування, переробних підприємств. Очікується зменшення імпорту овочів і збільшення поставок вітчизняної продукції за кордон до 300 тисяч тонн».

Фермери не можуть отримати дешеві банківські кредити. Бракує ліній для миття, сортування, пакування продукції. Занепадає насінництво.

«Три роки поспіль, до сезону 2018–2019 років, ціни на традиційні овочі й картоплю були такі низькі, що багато виробників відмовилися від них. Це стало головною причиною зростання цін», — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. — Виробники мають зрозуміти — потрібна продукція вищої якості, а не більше овочів. Щоб її можна було продати в будь-яку країну світу. Без цього й далі матимемо або шалені дефіцити, або надлишки й перепади цін. Якщо в Україні працюватимуть 10–20 потужних підприємств чи кооперативів, націлених на експорт овочів, зможемо зменшити коливання цін. І забезпечити українців якісною продукцією протягом усього року».

Організацію експорту потрібно починати з вивчення перспективних ринків. Потім налаштовувати виробництво, зберігання, упаковку й логістику. Ми колись витискали Польщу по цибулі, а зараз практично повністю пішли зі світового ринку. У нас немає системи, стратегії і мало системних підприємств. Говорять про нестачу сховищ.

Насправді потужностей для зберігання овочів достатньо. Але вони розподілені нерівномірно. Дрібних виробників багато, а сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: