НОВИНИ

Фермери на Харківщині несуть чималі збитки

01.05.2020 15:02
https://agronews.ua/

Фермерство у період карантину. Харківські господарі ще не викидають свій врожай на сміттезвалища, однак враховують потреби ринку. Про це повідомляє Вечірні Новини,  пише agronews.ua

Історія про господарство Сергія Цвєткова, яке розташоване у Новій Водолазі на Харківщині. Сергій Цвєтков, фаховий агроном, який не перше десятиріччя обробляє землю. Наразі господарює на понад 30 гектарах.

“Це паростки суниці садової, як називають насадження фахові агрономи. Втім, для звичайних споживачів – це полуниця. Великого врожаю не слід очікувати – цьому завадять посуха, нестача вологи та вітри, які висушують землю”, – розповідає фермер.

Пан Сергій додав, що дрібне господарство – це справа життя, що дає людині відчуття свободи.

“Ринки позакривали, єдине, що рятує – люди телефонують за полуницею – ми їм пропонуємо редиску. В цьому році я та інші фермери зменшимо обсяги, ми боїмося великі гроші вкладати в насіння, гербіциди, а чи буде реалізація – невідомо”,- наголошує фермер.

Родина фермера пропонує редиску на продаж – перекупникам, постійним споживачам, або в інтернеті.  На супермаркети навіть не сподіваються.


“Якщо великі оптові партії – гривень 8, 10, у роздріб – від 15 до 20 гривень. Супермаркети вимагають великі обсяги, беруть дешевше, беруть за іншими обсягами і продавати не вміють”,- підкреслює пан Сергій.

Фермер зазначив, що наразі овочі не є провідною культурою – довелось переорієнтуватися на зернові.


“Що на ринку буде в ціні – те і посіємо, іноді до смішного доходить – капуста була в ціні, всі кинулися сіяти – в результаті нічого не коштує. Так щороку ринок лихоманить – важко вгадати, що буде затребуване. Після карантину я не знаю, як буду реалізовувати, боюся, що народ зубожіє до кінця карантину”,- коментує пан Сергій.

Господарники очікують внаслідок карантину підвищення ціни на продукцію і кажуть, що імпорт вб’є вітчизняних виробників.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: