НОВИНИ

Фермери Херсонщини в кінці березня збиратимуть урожай моркви

13.03.2020 17:32
e5340d9d0247c914716ef671f01b6323

Херсонські аграрії, які посіяли моркву серед зими, очікують на врожай вже до кінця березня. У розпал зими погода стояла тепла, вегетація рослин тривала, тож підстави для такого експерименту справді були. Повідомляє «Голос України».

«Зміна клімату перетворила городництво у степовій Таврії на якусь «лотерею». Але в неї хоч-не-хоч, а грають. Часом навіть виграють! Ось і цьогоріч фермери Херсонщини пішли на ризик — ще в січні висіяли моркву, отримали перші сходи й накрили їх агроволокном», — йдеться у повідомленні

У розпал зими погода стояла тепла, вегетація рослин тривала, тож підстави для такого експерименту справді були.

«Через лютневі морози частина сходів загинула. Однак втрати були не більші 10-20%. Та врожай ранньої моркви ті, хто саджав її в січні, зберуть на два-три тижні раніше, ніж зазвичай, ще до кінця березня. Відповідно, закупівельні ціни на таку продукцію будуть вищими, й виручка усі втрати й витрати відшкодує», — зазначив голова фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.

Втім, йдеться не лише про моркву. У господарствах лівобережжя Дніпра, де спеціалізуються на вирощуванні овочів та ягід під плівкою, тепер багато що висаджують раніше. Проте варто в березні чи на початку квітня вдарити на кілька днів сильним приморозкам, і майбутній врожай опиниться під загрозою. А весняних приморозків глобальне потепління, на жаль, не скасовує.

Нагадаємо, що у фермерському господарстві «Зоря Каховщини» посіяли моркву в січні. Фермер прагнув не одержати сходи, а закласти основу під ранній урожай, щоб морква вже могла проростати в кінці лютого-березня, коли земля прогріється до 12 °С.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: