НОВИНИ

На Вінниччині фермер відновлює 240-річний козацький храм

21.04.2020 18:05
https://agronews.ua/

Микола Мотузюк, керівник невеликого фермерського господарства спільно з родиною, уже понад п’ять років, відновлює козацький храм у селі Мала Ростівка. Пише agronews.ua з посиланням на 20 хвилин.

“Минулого року на Пасху прийшло приблизно п’ятсот людей. Хоча в селі проживає тільки двісті осіб. Люди звідусіль тягнуться до нашої церкви. Родичі приїздять в гості, діти – до батьків. Тут особлива аура. Майже два з половиною століття у ній молилися наші предки!”, – підкреслює пан Микола.

Козацьку церкву відновили такою, якою вона була після спорудження у 1776 році. Для цього використали матеріал дуба. Саме з такої деревини збудували колись церкву у Малій Ростівці.  Співрозмовник звертає увагу, що зберегли всі елементи, що залишилися у храмі зі старих часів на стінах, як всередині, так і зовні.

Своє додали хіба що напис на дзвонах. На кожному з них вибито слова:  “Церква Покрови. Мала Ростівка. 2016”.

“Деякі матеріали розшукали аж у Словенії. У нас такі не виготовляють. Нині роботи доведеться призупинити.  Непросто з фінансуванням. Але поступово, з часом все одно доведемо все до завершення”, – каже пан Микола.

Відбудову проводили за кошти фермера.

Ще чотири роки тому, коли не було дзвіниці і купола, люди приходили на службу у дні великих свят. Про це розповідав Микола Мотузюк під час зустрічі у 2016-му,тоді він  показував в якому стані храм. Просив не писати до того часу, поки не завершать роботи. Тепер можна. Тепер пан Микола особисто зробив знімки і надіслав їх журналісту.

Щоб зрозуміти, чому мало хто вірив, що родині Мотузюків вдасться відбудувати майже зруйновану церкву, досить подивитися на фотографії, у якому вигляді була споруда на той час.

За словами співрозмовника, у залишках будівлі не вдалося знайти цифри, які б свідчили про час спорудження сільської святині. Всіх цікавив цей факт. Треба було знати, наскільки  надійними є старі балки. Допомогла експертиза. Її проводили в Києві в одній з експертних установ.

“Експерти дослідили частину деревини із зрубу, яку ми привезли їм на випробування. За їхніми висновками, деревині, з якої зроблені стіни церкви, приблизно триста років”, – зазначає пан Микола.

Стіни зроблені з дуба, а ось дах — з сосни. Соснові дошки не встояли, дубові зруби збереглися.

Микола Мотузюк наполіг на відбудові старої будівлі. Для цього використали дубову деревину.












Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: